Campings en groepsaccommodaties: wij hebben ook recht op financiële steun

Groepsaccommodatie De Turfhoeke in Friesland.

De Stichting Vrije Recreatie (SVR) roept om financiële ondersteuning van campingeigenaren. Groepsaccommodaties vinden het onbegrijpelijk dat zij niet in aanmerking komen voor de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren.

Veel campingeigenaren verkeren inmiddels in een ‘precaire financiële situatie’, zegt de SVR. De stichting roept de rijksoverheid op om de kampeersector financieel te ondersteunen. ,,Niemand zou het acceptabel hebben gevonden als horecaondernemers wel gasten in hun zaak en op hun terrassen zouden mogen toelaten – mits ze een onderlinge afstand bewaren van anderhalve meter – maar dat die gasten niet zouden mogen worden bediend en dat de toiletten in hun bedrijven zouden moeten worden afgesloten. Met terloops de toevoeging: O ja, omdat uw zaken door de rijksoverheid niet tot verboden gebied worden verklaard, kunt u ook geen aanspraak maken op financiële ondersteuning.”

Kort geding tegen de staat

De SVR overweegt om voor haar campingeigenaren een kort geding aan te spannen tegen de staat, om haar te dwingen de kampeersector duidelijkheid te verschaffen en om de sector aanspraak te laten maken op ondersteuningsmaatregelen. ,,We hopen dat de overheid heel snel inziet dat ook ondernemers in de recreatieve sector in zeer zwaar weer zitten en hulp nodig hebben om deze storm te overleven.”

Groepsaccommodaties ook in acute problemen

Groepsaccommodaties Nederland (GAN) pleit ook voor financiële steun van haar leden. Groepsaccommodaties staan leeg maar de uitbaters ervan komen niet in aanmerking voor de TOGS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren). Onbegrijpelijk, vindt GAN. ,,Onze ondernemingen horen bij uitstek bij de sectoren die het meest geraakt zijn door het coronavirus. Ze lijden al vanaf de eerste dag schade door de noodgedwongen sluiting of de inperking van bijeenkomsten. Veel groepsaccommodaties komen door deze crisis in acute liquiditeitsproblemen”. De situatie is vergelijkbaar met die van de horeca, pensions en conferentieoorden, vindt de organisatie. ,,Alleen de SBI-code komt hier niet mee overeen. Wellicht onbedoeld maar de gevolgen zijn te groot.”

Nieuws

Meest gelezen

menu