Plan voor investering van half miljard in 'internationale hotspot' Campus Groningen

Campus Groningen, locatie Zernike.

Campus Groningen presenteert dinsdag een plan voor een investeringsfonds van 500 miljoen euro. Om een van de grootste te blijven en om te kunnen groeien.

‘Uitblinken als een steeds productievere, internationale hotspot met de juiste kennis en kunde, relevante gebouwen en faciliteiten, en een inspirerende dynamiek’. Dat heeft Campus Groningen volgens een intern stuk voor ogen met de investering van een half miljard.

Het geld is bedoeld voor het aantrekken en huisvesten van meer bedrijven, werknemers, innovatielabs en in een betere infrastructuur om het gebied goed bereikbaar te houden.

Campus Groningen, bestaande uit de Zernike Campus aan de noordwestkant van de stad en de Healthy Ageing Campus (bij het UMCG), heeft samen met de gemeente Groningen, de provincie, UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de Rabobank een plan gemaakt hoe het de komende vijf jaar nog verder kan groeien.

De partijen presenteren de details van dit zogenoemde Campus Community Fund van 500 miljoen euro morgen en willen voor die tijd geen commentaar geven.

Het fonds moet zich met name inzetten voor sectoren waar het Noorden volgens de Campus Groningen al in uitblinkt: gezondheid, agri-food, energie, chemie en ‘digitale economie’.

Meer dan 365 miljoen is al geinvesteerd

Sinds 2010 is er al meer dan 365 miljoen euro in de campus geïnvesteerd. Het is wat werkgelegenheid betreft met 205 bedrijven de op een na grootste campus van Nederland. Het aantal ‘hoogwaardige directe arbeidsplaatsen’ zou er de komende vijf jaar met 750 moeten groeien.

De investering van een half miljard die nodig is voor de gewenste groei moet komen van zowel private als publieke partijen. Bedrijven zouden verreweg het grootste deel moeten gaan ophoesten.

De Rabobank en de NOM zijn verantwoordelijk voor de investeringen die bedrijven moeten doen. Daarnaast wil de campus aanspraak maken op Europese, nationale en regionale fondsen. Het is nog niet duidelijk hoeveel geld er al is toegezegd.

Ongeveer de helft van de 500 miljoen euro moet worden geïnvesteerd in vastgoed en infrastructuur en ‘woon- en recreatie-oplossingen’. De rest gaat onder meer naar onderzoeksfaciliteiten en ‘deelmobiliteit’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu