Canadese beeldhouwer eert held Willem Kolff in Groningen met een buste

Willem Kolff was in mei 1999 in Nederland. Hij liet zich portretteren voor het voormalige stadsziekenhuis in Kampen, waar hij de eerste kunstmatige nier ontwikkelde. Het gebouw dreigde gesloopt te worden en activitistisch als Kolff was, wilde hij zich inzetten om dat te voorkomen. Foto: Archief ANP

Beeldhouwer Ryan Kurylo uit het Canadese Sherwood Park doneerde twintig jaar geleden een nier aan zijn doodzieke broer. Om dit jubileum te vieren maakte Kurylo een borstbeeld van Willem Kolff, de Nederlandse uitvinder van de kunstnier. Hij schenkt de buste aan het UMCG in Groningen.

Kurylo komt in april naar Groningen om de bronzen buste persoonlijk te overhandigen aan het W.J. Kolff Instituut voor biomedische techniek en materialen van het UMCG. Dat viert dit jaar het twintigjarig jubileum en is dus precies opgericht in het jaar dat Kurylo een nier afstond aan zijn broer Greg.

Kurylo voelt zich verwant met Kolff, die in 1943 een kunstnier maakte, onder meer van oude auto-onderdelen en cellofaan van een worstenmakerij. “Professoren en artsen zeiden tegen Kolff dat zijn idee belachelijk was’’, zegt Kurylo in een interview met de Canadese krant Edmonton Journal. ,,Maar hij trok zich er niets van aan en bouwde zijn nierdialysemachine tijdens de Tweede Wereldoorlog met minimale middelen.’’

Hoop op overleving

Na de oorlog professionaliseerde Kolff zijn uitvinding, die over de hele wereld werd ingezet. ,,Kolff is mijn held sinds ik voor het eerst van hem hoorde. Hij heeft talloze nierpatiënten over de hele wereld hoop gegeven op overleving”, zegt Kurylo later in het interview.

Het WJ Kolff Instituut houdt van 7 t/m 9 april een jubileumconferentie. De bronzen buste van Kolff krijgt dan een plekje naast het eerste prototype van de kunstnier, dat ook in het instituut staat.

Edmonton Journal meldt dat het Kolff Instituut is gevestigd in ‘de grootste noordelijke stad van Nederland en vlakbij Leiden, de geboorteplaats van Kolff’. ,,Het is een mooi toeval dat het twintigjarig bestaan van het instituut samenvalt met het twintigjarig jubileum van mijn nierdonatie’’, zegt Kurylo tegen verslaggever Nick Lees van Edmonton Journal.

Vormgever

Kurylo is eigenlijk vormgever, maar legt zich sinds vier jaar toe op klassiek beeldhouwen. ,,Ik heb sindsdien veel sculpturen gemaakt, maar dit is echt heel speciaal voor mij’, zegt hij in het interview.

Sinds hij zijn nier afstond is Kurylo gefascineerd door wetenschappers die zich hebben toegelegd op nierpatiënten. Hij maakte ook een buste van William Lakey voor de universiteit van Alberta. “Dokter Lakey was pionier op het gebied van nierdialyse en transplantatieprogramma’s op de universiteit van Alberta in de jaren zestig’’, zegt Kurylo.

Greg Kurylo, die twintig jaar geleden de nier kreeg van zijn broer Ryan, heeft inmiddels een tweede donornier gekregen en moet wellicht nog een keer een transplantatie ondergaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu