Cargo Bike Festival 2019 naar Groningen

Groningen heeft het logo van het International Cargo Bike Festival 2019 alvast nagebouwd. Foto: DvhN

Het internationale Cargo Bike Festival komt in 2019 naar Groningen. Bedrijven kunnen dan in eigen stad zien wat moderne ‘vrachtfietsen’ te bieden hebben.

De komst van het festival heeft volgens de Groninger wethouder Paul de Rook (D66) alles te maken met de plannen voor schone stadsdistributie in 2025.

,,We zien steeds meer bedrijven pakketjes en maaltijden met de fiets bezorgen. Dat maakt Groningen nog meer een allround fietsstad. We willen daarin graag voorop lopen en van internationale collega’s leren hoe we de volgende stappen zetten.’’

 

 

Past vrachtfiets beter bij de maat van de stad dan het bestelbusje?

De al dan niet elektrische transportfiets past volgens De Rook beter bij de maat en schaal van de binnenstad dan de vrachtwagens en busjes. Dat aantal neemt maar toe meer online aankopen, meer maaltijdbezorgers, meer bouwactiviteiten en meer bevoorrading (winkels en horeca hebben minder voorraden in huis).

Een deel van de distributie gebeurt in de nabije toekomst met kleine, licht elektrische vrachtvoertuigen (LEVV) die makkelijker door de binnenstad bewegen en schoon zijn. Dat kunnen elektrische karretjes zijn, maar ook transportfietsen.

De Rook: ,,Grote pakketvervoerders als Post NL en DHL zijn volop bezig met deze ontwikkeling. Dat past heel mooi bij de Green Deal Zero Emissie Stadsdistributie waar wij aan werken met de logistieke sector, ondernemers en kennisinstellingen.’’ De gesprekken gaan onder meer over samenwerking (liever één volle vrachtwagen dan een hoop halflege) en schone voertuigen.

 

Verdwijnen venstertijden voor LEVV’s?

Distributie naar winkels, horeca en andere bedrijven in binnenstadsstraten mag nu in venstertijden (6-12 uur). Elektrische auto’s en busjes krijgen een ontheffing voor andere periodes. In de toekomst wordt die ontheffing mogelijk beperkt tot LEVV’s en trapvrachtfietsen. Die zijn er in alle soorten en maten, inclusief koelsystemen.

Het internationale congres, komend weekeinde (13-15 april) onderdeel van VELO Berlin, is een initiatief van de Nederlander Jos Sluijsmans en werd eerder in Nijmegen gehouden.

Nieuws

menu