Carnavallen in Noord-Nederland: waar moet je zijn?

Dit weekend wordt vooral in het zuiden van Nederland carnaval gevierd, maar ook in Groningen en Drenthe zijn dorpen waar het helemaal losgaat.

Groningen

In Groningen begint zaterdag om 11:11 uur, naar het gekkengetal, de optocht van Barnflair. Na deze ochtendtocht gaan de meeste carnavalsvierders door van Barnflair naar Ter Apel. Dit leidde vorig jaar tot een heleboel wildplassers onderweg.

In Ter Apel begint namelijk om 14:00 de tweede optocht in de regio, met 65 praalwagens en een dweilorkest. De praalwagens rijden daar over de Havenstraat, Viaductstraat en Hoofdstraat naar de feesttent in het Mansholtpark.

Aan de andere kant van Groningen, in het katholieke dorp Kloosterburen, vieren ze ook al jaren carnaval. Het dorp, wat tijdens carnaval omgedoopt wordt tot Kronkeldörp, heeft maar 700 inwoners. Toch trekt hun carnavalsoptocht de laatste jaren ongeveer 10.000 bezoekers. Aankomende zondag begint de optocht ook daar om 14:00 uur.

Drenthe

Ook in Zuidoost-Drenthe zijn een paar katholieke dorpjes, waar carnvavalsvereningingen dit weekend ieder een eigen optocht organiseren. De carnavalsvereniging Kainbongels in Emmer-Compascuum trapt op vrijdag af met een verlichte optocht die om 18.30 uur begint.

Zaterdagochtend om 10.00 uur is de beurt aan de Dordouwers in Weiteveen. Later die dag worden er rond 14.00 optochten gehouden door De Veentrappers in Zwartemeer en ‘t Stiekelzwien in Barger-Compascuum. Barger-Compascuum wordt tijdens carnaval omgedoopt tot 'Stiekelstad.' Er rijden zaterdag alleen wagens mee die in het dorp zelf zijn gemaakt.

Zondag is het de beurt aan De Zeskante Steen in Barger-Oosterveld. Om 14.00 uur begint de optocht. Op Rosenmontag vindt de grootste optocht in Drenthe plaats in Barger-Compascuum. Ook wagens uit omliggende dorpen en Duitsland zijn er welkom.

Aansluitend is er in elk dorp doorgaans een groot feest, waarbij normale kleding uit den boze is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu