Cartoonist Nico Visscher (88) uit Groningen overleden. Hij tekende jarenlang elke dag de Korrel op de voorpagina van Nieuwsblad van het Noorden

Tekenaar cartoonist Nico Visscher aan het werk in mei 1976. Foto: Fotopersbureau D. van der Veen/Archief DVHN

Cartoonist Nico Visscher (88) uit Groningen is de in de nacht van maandag op dinsdag overleden. Dat meldt de Verenigde Oostindische Inkt Compagnie (VOIC), een vereniging van illustratoren en tekenaars.

Visscher was mede-oprichter van de VOIC en genoot vooral bekendheid als cartoonist van Nieuwsblad van het Noorden. Hij verzorgde van 1961 tot 1993 een dagelijkse cartoon op de voorpagina van de krant. (tekst gaat verder onder de illustratie).

 

Internationale prijs

 

De cartoon heette vanaf 1977 'Korrel'. In 1986 kwam er een bundel van zijn werk uit met de naam 't Is alle dagen wat. Voor de krant maakte hij ook tekeningen die in promotiecampagnes gebruikt werden.

 

Visscher tekende vanaf 1982 ook voor het katholieke blad Bijeen. Voor dat tijdschrijft maakte hij in 1983 de tekening Voedselvraagstuk. In 1984 werd deze tekening in Montréal onderscheiden met Grand Prix van de Salon International de la Caricature.

 

Later leverde hij tekeningen aan voor het ambtenarenvakblad Binnenlands Bestuur.

Op de redactie van het Nieuwsblad van het Noorden werkte Nico Visscher met zijn broers Sjors (fotograaf) en Guus (stadsredacteur en binnenland/buitenland redacteur). Nico Visscher bleef tot het laatst van zijn leven cartoons tekenen.

Bekijk hieronder enkele cartoons van Nico Visscher uit het archief van Dagblad van het Noorden:

 

 

 

Nieuws

menu