CdK Paas stuurt minister brandbrief over jeugdzorg: 'De boot is zinkende'

René Paas, de commissaris van de koning in Groningen. Foto: Archief DVHN

Groningse gemeenten gaan financieel kopje onder als de bezuinigingen op de jeugdzorg niet worden teruggedraaid. ,,De boot is zinkende’’, zegt commissaris van de Koning René Paas (CDA) van Groningen.

Paas heeft minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een brandbrief geschreven en eist dat de bezuinigingen op de jeugdzorg worden stopgezet. ,,Er is sprake van een bijzonder zorgelijke situatie”, vindt Paas. En daar past volgens hem een uitzonderlijk middel bij: een brandbrief.

Paas wil een nieuwe verdeelsleutel

Paas wil verder dat het Rijk met een nieuwe verdeelsleutel komt, waarbij specifieker wordt gekeken naar regionale verschillen. ,,Maar eerst moet de bezuiniging worden teruggedraaid om de gemeenten de kans te geven een goede organisatie voor de jeugdzorg op poten te zetten. Het Rijk moet fors bijpassen.”

Zelfs de toezegging dat het Rijk de komenden jaren enkele honderden miljoenen euro’s extra investeert in jeugdzorg, biedt volgens Paas geen soelaas voor Groningen.

Groningen wordt extreem geraakt

Paas zegt dat de bezuinigingen een verlammende werking hebben op de gemeentelijke organisaties. ,,Het gaat ten koste van de bestuurskracht en de leefbaarheid”, meent hij. ,,Het is behoorlijk erg wat we nu meemaken. Groningen wordt extreem geraakt. Als het kabinet de financiering van de jeugdzorg zo laat, dan zijn Veendam, Pekela, Oldambt, Stadskanaal, Midden-Groningen, Loppersum en Appingedam over enkele jaren door hun financiële reserves heen. Dan zit half Groningen op zwart zaad. De boot is zinkende. Gemeenten kunnen de begrotingen niet meer sluitend krijgen.”

Paas vindt het niet te verteren dat gemeenten ‘lek gaan op jeugdzorg’, terwijl het Rijk veel geld overhoudt. ,,Sterker nog, het klotst tegen de plinten omhoog.” Paas vindt dat jeugdzorg een taak moet blijven van de gemeenten, maar een bezuiniging van 30 procent is een klap die je niet zomaar absorbeert.”

De Groningse gemeenten hadden het afgelopen jaar een tekort van 43 miljoen op de jeugdzorg.

Nieuws

menu