Cel en tbs voor zware mishandeling Donkersgang

Voor een zware mishandeling in de steeg Donkersgang in Groningen en winkeldiefstallen is een 30-jarige man uit Uithuizen veroordeeld tot een jaar cel.

Na deze detentie wacht de man tbs met voorwaarden (klinische behandeling zonder gesloten setting). Tegen de man was anderhalf jaar cel geëist, daarnaast tbs met voorwaarden en het omzetten van een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van vijf maanden. De rechtbank vindt één jaar cel voldoende, omdat de man zo snel mogelijk moet worden opgenomen in een Forensisch Psychiatrische Kliniek.

De Uithuizer mishandelde op 8 mei in Groningen een 21-jarige man. De reden van deze matpartij bleef onbekend. De Uithuizer was zo onder invloed van drugs en drank dat de vechtpartij volledig uit zijn geheugen was gewist. Dader en slachtoffer verlieten samen een kroeg. Op camerabeelden die op de zitting werden vertoond was te zien hoe beiden door de stad liepen. In de Donkersgang ging het ineens mis. Toen werd de jongste op brute wijze in elkaar geslagen. Hij bleef met een gecompliceerde enkelbreuk achter. De verdachte zei dat hij de beelden niet kon aanzien en straf verdiende.

De man heeft de straf ook gekregen voor meerdere winkeldiefstallen in Beilen en een poging daartoe in Assen. De rechtbank hield rekening met de psychische omstandigheden van de man. De Uithuizer is geboren in Libië en als tegenhanger van het regime van Khadaffi gemarteld. Door zijn trauma kunnen de feiten hem in mindere mate worden aangerekend.

Nieuws

Meest gelezen

menu