Twee mannen uit Uithuizen gijzelden 'pedofiel' en probeerden hem af te persen. Het slachtoffer moest vluchten via het balkon

Voor het gijzelen en de poging tot afpersing van een man in een woning in Groningen is een 28-jarige man uit Uithuizen veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf. Hiervan zijn acht maanden voorwaardelijk. Een 19-jarige man, eveneens uit Uithuizen, kreeg voor zijn rol een taakstraf van 240 uur opgelegd en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar.

Foto:

Foto: ANP

Het slachtoffer kwam begin januari in een woning in Beijum voor een seksafspraak, die hij had gemaakt via sociale media. De mannen uit Uithuizen beweerden dat de klant een afspraak had gemaakt met een minderjarige en maakten hem uit voor pedofiel.

Meermalen gestoken

Het slachtoffer werd bedreigd met een schroevendraaier en een mes. De mannen hielden de ‘klant’ in de woning vast en eisten 650 euro van de man. Het slachtoffer zag zijn kans schoon en vluchtte via het balkon. Hij rende naar zijn auto, met zijn belagers op de hielen. Tijdens het instappen werd hij meermalen gestoken door de 28-jarige Uithuizer. Het slachtoffer liep lichte verwondingen op. De rechter vond mishandeling in dit geval bewezen.

18-jarige uit Uithuizen ook in complot

Een 18-jarige man uit Uithuizen huurde in de woning in de stad een kamer. Hij was niet bij de ontvangst van de ‘klant’ in de woning aanwezig. Toch zat hij volgens de rechter wel in het complot.

6000 euro shopgeld

De beide jongsten reden met een gehuurde auto naar de woning van het slachtoffer. Ze maakten foto’s en verstuurden die via WhatsApp. Daarbij dreigden ze het slachtoffer wat aan te doen als hij niet zou betalen. De ‘klant’ maakte 6000 euro over, waar de beide jongsten flink van gingen shoppen. Het slachtoffer stapte alsnog naar de politie. Het drietal werd kort daarop aangehouden. De rechter vond voldoende bewijs in de telefoongegevens van het volgsysteem dat in de gehuurde auto zat.

Schadevergoeding niet goed ingediend: afgewezen

De 18-jarige kreeg jeugddetentie van 203 dagen opgelegd en hij moet zich aan allerlei voorwaarden houden zoals een klinische opname. Houdt hij zich hier niet aan, dan wacht hem een plaatsing in een jeugdinrichting (jeugd tbs). Het slachtoffer diende een schadevergoeding van 6000 euro in. Die was niet op de juiste wijze ingediend en werd afgewezen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu