Cel voor woningoverval Eenum

FOTO ARCHIEF DVHN Archief DvhN

Een 38-jarige man uit Zoutkamp moet voor een woningoverval in Eenum twee jaar de cel in. Daarnaast hangt hem als waarschuwing één jaar cel voorwaardelijk boven het hoofd. Niet alleen afpersing, maar ook hennepbezit en heling van een scooter achtte de rechtbank bewezen. Tegen de man werd twee weken geleden vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk geëist. 

Geluidsband

Van de overval begin vorig jaar, werd een geluidsopname gemaakt. De man werd kort na de overval opgepakt en verhoord. Tijdens het verhoor gaf hij de band aan de agenten. Hij wist niet goed meer wat er precies was opgenomen, maar volgens hem was hier geen sprake van bedreiging. De band liet het tegenovergestelde horen. Naast de man uit Zoutkamp was ook een 39-jarige man uit Bedum te horen. Die profileerde zich als iemand die jarenlang tbs had gehad en nergens voor terug deinsde. De Bedumer kreeg veertien maanden cel en tbs met voorwaarden opgelegd. 

Financieel bloeden

Seksueel misbruik in zijn jeugd door de man uit Eenum was voor de Zoutkamper de reden om de overval te plegen. De vermeende misbruiker moest 'financieel bloeden'. Onder dwang maakte het slachtoffer via internetbankieren 90.000 euro over. Een deel werd verbrast, een deel kon later worden teruggegeven. Het overige deel, een bedrag van bijna 24.000 euro, moet alsnog worden terugbetaald. Daarnaast werd voor beiden een contact- en een gebiedsverbod met het slachtoffer opgelegd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu