Dna-materiaal onder nagel nekte verdachte van moord op Els Slurink uit Groningen. Politie houdt rekening met tweede dader

Een match in de landelijke dna-databank leidde tot de aanhouding van Jahangi A. als verdachte voor de moord op Els Slurink (33) uit Groningen in 1997.

Els Slurink.

Els Slurink.

Door nieuwe technieken kon van het celmateriaal dat was gevonden onder de nagel van Els Slurink een bruikbaar dna-profiel worden gemaakt. Het dna-materiaal is in december opnieuw naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd waar het met nieuwe technieken is ’opgeplust’ en door de landelijke dna-databank is gehaald. Dat leverde een match op.

Het dna van de oud-veelpleger Jahangir A. was opgenomen in de databank vanwege eerder gepleegde misdrijven. Dat melden bronnen rond het cold case-onderzoek naar de moord op Els Slurink aan De Telegraaf en Dagblad van het Noorden.

Advocaat Plasman

De advocaat van de vrijdag opgepakte Jahangir A. (44), Peter Plasman, wil niet reageren omdat zijn cliënt in beperkingen vastzit. „Ik kan de match bevestigen noch ontkennen”, laat hij weten. Dinsdagmiddag bepaalde de rechter-commissaris dat A., die vrijdagavond in Nuenen op de openbare weg in een auto werd opgepakt, langer blijft vastzitten.

Els Slurink werd in maart 1997 dood in haar woning aan het Van Brakelplein gevonden. Ze bleek met één messteek in het hart om het leven te zijn gebracht. Er waren geen braaksporen in de woning aangetroffen en ook zijn er geen spullen uit haar huis op de begane grond weggenomen. Het motief voor de moord is altijd onduidelijk gebleven.

Geen loepzuiver dna-profiel

Onder de nagel van Els Slurink werd destijds celmateriaal veiliggesteld, maar een loepzuiver dna-profiel leverde het niet op. Het was een mengprofiel van dna van het slachtoffer en dat van een onbekend persoon. In de laatste maanden zette het cold caseteam van de politie alles op alles om de mysterieuze moord alsnog op te lossen. Zo werden zeven studenten van verschillende studierichtingen ingezet om met een frisse blik naar de zaak te kijken. Dagblad van het Noorden schreef een zesdelige artikelenserie en maakte een podcastserie over de moord.

De naam van A. zat al van meet af aan in het politiedossier, onthulden De Telegraaf en Dagblad van het Noorden dit weekend. De naam stond in een overzicht van draaideurcriminelen uit die tijd. Ook die van zijn broer stond op de lijst. Maar omdat de politie nooit geloofde in het ’insluipersscenario’ bleef nader onderzoek naar hem achterwege.

Politie houdt rekening met tweede dader

De politie, zo zeggen de bronnen, zoekt naar aanvullend bewijs en houdt er rekening mee dat er nog een tweede dader is. Het lijkt er sterk op dat de politie de match al had voordat drie weken geleden een grote landelijke mediacampagne werd gehouden om aandacht te vragen voor de onopgeloste moord. „De campagne moest voor extra bewijs zorgen. De zaak is nog niet rond”, aldus een van de bronnen.

Tips? Mail naar: elsslurink@dvhn.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu