Zedenzaak heeft 4 jaar nodig om de rechtszaal te bereiken. De officier van justitie biedt excuses aan. Aan iedereen

Een officier van justitie die bij aanvang van een strafzaak begint met het aanbieden van excuses aan zowel de verdachte als aan de slachtoffers. Omdat het weer eens veel te lang heeft geduurd voordat de strafzaak aan de rechtbank is voorgelegd. Hoe pijnlijk.

Vrouwe Justitia in de hal van de rechtbank in Groningen

Vrouwe Justitia in de hal van de rechtbank in Groningen Rob Zijlstra

Dat excuses worden aangeboden is tamelijk nieuw. Het probleem niet. Politie en justitie (Openbaar Ministerie) hebben de zaken simpelweg niet op orde. Er is te veel werk, er zijn te weinig mensen. In de rechtszaal wordt dit gebrek keer op keer op pijnlijke wijze zichtbaar.

Dinsdag was het zover

De aangifte bij de politie was gedaan in de zomer van 2017. Pas in december 2019 belandde het politieonderzoek op de burelen van het Openbaar Ministerie. Een officier van justitie moet dan beoordelen of de zaak aan de rechtbank wordt voorgelegd of dat de kwestie wordt geseponeerd. Dat besluit werd in januari dit jaar genomen: het moest een rechtszaak worden. Dinsdag was het zover, vier jaar na de aangifte.

Opa zou kleinzoon hebben misbruikt

Tussen 2012 en 2014 zou de nu 63-jarige S. uit Emmen zijn kleinzoon seksueel hebben misbruikt. Dat zou zijn gebeurd in Foxhol, de vorige woonplaats van de verdachte. Het jongetje was 5 toen het zou zijn begonnen. De verdachte ontkent. Een keertje zei hij dat als het toch zou zijn gebeurd, dat hij dan dronken moet zijn geweest. Daarna ontkende hij het weer.

De officier van justitie gelooft hem niet. Zij gelooft de kleinzoon die in een speciale verhoorstudio voor kinderen een verhaal heeft verteld dat past bij een verhaal dat waar is. Consistent. En opa zwalkt.

De tergende onzekerheid

Dat de zaak jarenlang stof lag te vergaren op politie- en justitieplanken maakt niet dat de zaak minder ernstig is, zegt de officier van justitie. De excuses die ze maakte heeft te maken op het lange wachten, op de tergende onzekerheid die dit heeft meegebracht voor alle betrokkenen. Je zult maar een onschuldige verdachte wezen. Of slachtoffer. Of moeder van het kind dat te grazen werd genomen door haar bloedeigen vader.

Excuses niet zonder consequenties

De officier van justitie zegt dat er ondanks alles maar één straf passend en geboden is. Een langdurige gevangenisstraf. Ze eist 24 maanden celstraf waarvan 8 acht maanden voorwaardelijk. Dat is 16 maanden zitten. De advocaat meent dat de gemaakte excuses niet zonder consequenties kunnen blijven. ,,Bewijs na zo’n lange tijd is lastig. En opa is consistent in zijn ontkenningen.’’

De rechters doen over twee weken uitspraak. In het licht van het voorafgaande is dat in ieder geval razendsnel.

herstel
In een eerdere versie werd gemeld dat het vijf jaar duurde alvorens de zaak bij de rechtbank lag. Dat is veranderd is vier jaar.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
zeden
menu