Celstraf voor man met seksverslaving na misbruik eigen dochter

Ingang zittingszaal 14 , rechtbank Groningen Foto: Rob Zijlstra / DVHN

De rechtbank heeft een 35-jarige man uit Middelstum veroordeeld wegens seksueel misbruik tot achttien maanden celstraf waarvan elf maanden voorwaardelijk. De man pleegde ontucht met zijn 2-jarige dochter.

De vraag die de rechtbank moest beantwoorden was of er voldoende bewijs is voor een veroordeling. De man meldde zichzelf bij de politie waar hij opbiechtte was hij had gedaan. Een enkele verklaring van een verdachte geldt als onvoldoende bewijs.

Een bekentenis moet steun vinden in andere ‘objectieve omstandigheden’. En die zijn er, zo vindt de rechtbank: de verklaring die de man heeft afgelegd is consistent en daarmee voldoende betrouwbaar en de verdachte heeft ook de gelegenheid gehad de ontucht te plegen. Hij was alleen met zijn kind thuis.

De advocaat had twee weken geleden gepleit voor vrijspraak omdat er in zijn ogen geen steunbewijs is.

Aan de straf is een proeftijd van vijf jaar verbonden

Het Openbaar Ministerie had dertig maanden waarvan achttien maanden celstraf geëist. De rechtbank komt tot een andere straf die erop neerkomt dat de man vijf maanden minder vastzit dan de officier van justitie had gewild. Aan de opgelegde straf is een proeftijd van vijf jaar verbonden. Dat betekent dat de elf voorwaardelijke maanden vijf jaar lang boven zijn hoofd blijven hangen.

Een van de voorwaarden is dat de man zich moet laten behandelen. De rechtbank stelt dat er sprake is van hyperseksualiteit en een ontwikkelingsstoornis. Een ,,zorgwekkende problematiek’’, aldus de rechters. Vanwege die zorg is een extra lange proeftijd opgelegd. Doorgaans duurt een proeftijd twee tot drie jaar.

Foto’s van bloot slapende vrouw

De man heeft zich ook schuldig gemaakt aan het stiekem fotografen van zijn bloot slapende vrouw. De foto’s verspreidde hij via het internet. De rechters: ,,Onacceptabel.’’

Naast de straf moet de man een schadevergoeding van 5.000 euro betalen aan zijn partner, inmiddels zijn ex. Ook mag hij de komende vijf jaar niet bij haar en zijn kinderen in de buurt komen.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu