Celstraffen tot een jaar voor overval op eigenaar juwelierszaak in Groningen

Vrouwe Justitia in de hal van de rechtbank in Groningen Rob Zijlstra

De rechtbank in Groningen heeft celstraffen tot twaalf maanden opgelegd aan drie mannen (22, 24 en 25) uit Emmen en Hoogeveen voor een gewelddadige straatroof in Groningen.

De rechtbank acht bewezen dat de drie in januari vorig jaar een vrouw beroofden van haar tas aan de Fongersplaats in Groningen. De vrouw was geen willekeurig slachtoffer. Ze is eigenaar van een juwelierszaak in Groningen. De overvallers hadden het voorzien op de sleutels van de zaak en van de daar aanwezige kluis.

Ondanks de voorbereidingen pakte het niet goed uit voor de drie mannen. De tas die ze met geweld uit de handen van de vrouw gristen, bevatte babykleding. De sleutels die ze wilden stelen zaten in een tas die ze over het hoofd zagen.

Indirect bewijs levert maar één conclusie op

Behalve de herkenning vond de politie op een achtergelaten fiets op de plek van de overval DNA van een van de verdachten. Ander bewijsmateriaal bestond uit telefoontaps waaruit opgemaakt kan worden dat de drie betrokken zijn bij de overval. Het is geen direct bewijs, maar uit alle indirecte bewijzen kan maar een conclusie worden getrokken en dat is dat de ontkennende verdachten de daders zijn, redeneerde het Openbaar Ministerie. De rechtbank gaat hierin mee.

Twee mannen moeten een jaar zitten, de derde die nog geen strafblad had, kreeg acht maanden cel waarvan er drie voorwaardelijk mogen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu