Centrum Veilig Wonen neemt schades niet in behandeling

Gaswinning bij slochteren eo Foto: Archief DvhN/NAM/Paul Tolenaar

Schades naar aanleiding van de aardbeving zaterdag aan het eind van de middag in Slochteren, worden door het Centrum Veilig Wonen (CVW) in Appingedam wel geregistreerd, maar niet nog in behandeling genomen.

Op de site van het CVW staat te lezen: ,,In afwachting van het vaststellen van een nieuw schadeprotocol - uiterlijk 1 juli 2017 - worden schademeldingen door het CVW wel geregistreerd, maar tijdelijk niet in behandeling genomen.’’ Dit geldt sinds 31 maart.

Bij het CVW zijn naar aanleiding van de aardbeving in Slochteren 39 schades gemeld.

Gaswinning omlaag

Burgemeester Geert-Jan ten Brink van Slochteren windt er geen doekjes om. De maat is meer dan vol. ,,Is het zo gek dat Groningers het zat zijn? Naar beneden die gasproductie en rap’’, twittert Ten Brink.

Ook de Groninger gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) zegt op Twitter: gaswinning omlaag, nu! ,,Nee, het is nog niet gestopt. Het went nooit. Elke keer is het weer schrikken. Groningen baalt van aardbevingen, maar de NAM maakte zich afgelopen week vooral druk over de eigen portemonnee’’, aldus Eikenaar.

GroenLinks-politica Liesbeth van Tongeren, bekend als de vrouw die de Groningse aardbevingen in Den Haag op de agenda zette, zegt op Twitter snel een debat met minister Kamp te willen. ,,Is er nu wel een meerderheid in de Tweede Kamer die mij steunt?’’

De Noordbroeksterweg in Slochteren was zaterdag aan het eind van de middag het epicentrum van een aardbeving van 2,6 op de schaal van Richter.

Kunstwerk

Een ‘grappenmaker’ plaatse zaterdag aan het begin van de avond een gefotoshopte afbeelding op Twitter van het kunstwerk van Herbert Nouwens, dat vrijdag was geplaatst bij de carpoolplaats in Kolham. Op de gemanipuleerde afbeelding lijkt één van de twaalf meter hoge torens geknikt.

,,Deel zojuist geplaatst monument langs de A7 bezwijkt door nieuwe aardbeving.’’ De ‘grap’ zorgde voor een hoop virtuele commotie. Kunstenaar Nouwens geloofde het meteen niet, ‘want dat kan helemaal niet’, maar zijn vrouw ging voor de zekerheid toch even kijken. ,,Je schrikt je toch rot als je zoiets op Twitter ziet.’’

Als een trein

De beving vond plaats op een diepte van drie kilometer en werd behalve in Slochteren gevoeld in Sappemeer, Noord- en Zuidbroek en Schildwolde. Bewoners beschrijven de beving, die zo’n vijf seconden aanhield, als een trein die aan kwam denderen’. ,,Alles stond even te schudden.’’

De KNMI noemt de aardbeving ‘opvallend zwaar’. Het is de zwaarste sinds de aardbeving bij Hellum op 30 september 2015 van 3,1 op de schaal van Richter.

Nieuws

Meest gelezen

menu