Centrum bij UMCG voor kankernazorg

Het Maggie's Center in Dundee

Een luxe topkankercentrum naar Engels voorbeeld gaat in Groningen gratis nazorg bieden aan kankerpatiënten en hun naasten. De benodigde 10 miljoen euro moet grotendeels van het noordelijke bedrijfsleven komen.

Maggie’s Center Groningen wordt gebouwd achter het UMCG, tegenover de Oosterkerk. In Engeland bestaan al achttien van dit soort laagdrempelige centra.

Het idee komt van oud-bestuurder Frans Jaspers van het UMCG, die op een congres de Britse architect Charles Jencks ontmoette. Ter nagedachtenis aan zijn vrouw Maggie zette hij twintig jaar geleden de centra in Engeland op, waarin gratis praktische en sociaal-emotionele hulp wordt geboden in een bijzonder gebouw.

Het centrum is bedoeld voor het hele Noorden en hoewel het UMCG 1300 vierkante meter grond beschikbaar heeft gesteld om op te bouwen, valt Maggie’s Center niet onder de paraplu van het ziekenhuis. Jaspers: ,,Deze vorm van zorg valt niet onder de zorgverzekering in Nederland. Toch vindt iedereen dat zo’n centrum er moet komen.’’

Een groep zakenlui uit het Noorden is enthousiast en gaat zich inzetten om het geld – in totaal 10 miljoen euro – bij elkaar te krijgen. De exploitatie is daarmee voor de eerste vijf jaar gedekt. Onder voorzitterschap van ondernemer Harm Post start het stichtingsbestuur een campagne; te beginnen op zaterdag 17 september met een gala in Emmen. Post: ,,Tussen de leeuwen in Wildlands houden we een walking dinner en een veiling. Dat evenement moet de eerste paar ton opleveren.’’

Nieuws

menu