Centrumbewoners van Winschoten krijgen nota voor onderhoud parkeergarage in 't Rond: asfalt wordt duur betaald

Het asfalt in de parkeergarage van winkelcentrum ‘t Rond in Winschoten is er zo slecht aan toe dat er lekkage ontstaat in de onderliggende winkels.

De ingang van parkeergarage in 't Rond.

De ingang van parkeergarage in 't Rond. Foto: DvhN

De gemeente Oldambt heeft als eigenaar van de parkeergarage, gebouwd in 2003, becijferd dat het repareren van het asfalt en verhelpen van de lekkage ongeveer zes ton kost. De rekening wordt grotendeels neergelegd bij de circa zestig huishoudens van de appartementen in de torenflat van ‘t Rond en de Venne, zeggen hun vertegenwoordigers.

De politiek wakker schudden

,,Onredelijk en hier klopt iets niet”, zegt Sjoerd Lamain, voorzitter Torenappartementen ‘t Rond. Met collega De Groot, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van de Venne appartementen is hij in de pen geklommen. ,,We willen de politiek wakker schudden, want dit is ons in het verkeerde keelgat geschoten.”

De zestig huishoudens hebben een eigen parkeervak op het bovendek. Om daar te komen moeten ze gebruik maken van de parkeergarage. ,,Zie het als recht van overpad”, legt Lamain uit. Daarvoor betalen de bewoners jaarlijks een bepaald bedrag. ,,Daarover zijn wat ons betreft bindende afspraken gemaakt. Nu krijgen we plotseling te horen dat we mee moeten betalen aan het onderhoud van de parkeergarage. Vreemd, want we hebben ook nooit geprofiteerd van de parkeerinkomsten.”

Sinds een aantal jaren heeft de gemeente Oldambt het betaald parkeren in de stad geschrapt. Dat betekent ook dat er voor de parkeergarage geen inkomsten meer zijn. ,,Waar is al dat geld gebleven en waarom is er niets gereserveerd voor onderhoud?”, vraagt Lamain zich af. Lamain rekent er op dat de gemeente bakzeil haalt en alsnog met de bewoners in gesprek gaat om over een redelijke verdeelsleutel te praten.

Geen enkel licht tussen de afspraken

Wethouder Erich Wünker (VVD) van de gemeente Oldambt zegt dat er geen enkel licht zit tussen de afspraken die in het verleden zijn gemaakt. Onderhandelen over de bijdrage is volgens hem dan ook niet aan de orde. ,,Ik begrijp wel dat dit rauw op hun dak valt, maar het past binnen de afspraken.” Wünker zegt er van uit te gaan dat het tot een oplossing komt. De gesprekken zijn gaande en verlopen volgens hem goed. ,,Maar dat betekent niet altijd dat je het met elkaar eens bent.”

Er is Wünker alles aangelegen om zo snel mogelijk met de reparatie aan de slag te gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu