Joods feest Chanoeka is in de vesting Bourtange sterker dan corona

In de synagoge in Bourtange is donderdag, coronacrisis of niet, het Joodse feest Chanoeka gevierd. Maar wel heel intiem, zonder toeschouwers, hapjes en drankjes.

Chanoeka werd in de synage in Bourtange in hee klein gezelschap gevierd, door burgemeester Velema  opperrabbijn Jacobs

Chanoeka werd in de synage in Bourtange in hee klein gezelschap gevierd, door burgemeester Velema opperrabbijn Jacobs Foto: Huisman Media

De coronacrisis heeft ook de vesting Bourtange een stil jaar bezorgd, grote evenementen. Maar donderdag werd er in de synagoge wel het Joodse feest Chanoeka gevierd.

Normaal gebeurt dat met een dienst in de synagoge, het aansteken van olielampjes op het Marktplein, het verorberen van hapjes en drankjes en de deelname van ruim honderd mensen, Joden en niet-Joden.

Op deze donderdag is dat anders. Als de duisternis is gevallen, zijn in de synagoge slechts opperrabbijn Binyomin Jacobs, burgemeester Jaap Velema van Westerwolde en Willem Fokkens aanwezig.

De laatste is voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Synagoge Bourtange en organisator van Chanoeka, van het feest waarbij in de Joodse wereld wordt herdacht dat in 164 voor Christus de Joden de Tempel van Jeruzalem heroverden op de Helleense bezetters.

,,Al 31 jaar, sinds de restauratie van de synagoge, vieren we Chanoeka hier’’, zegt Fokkens. ,,Vanwege de harde lockdown zijn toeschouwers niet gewenst. We vieren het nu met het kleinst mogelijke gezelschap, alleen binnen de synagoge. Ik ben allang blij dat we vieren, dat de burgemeester zijn bijdrage levert’’.

Velema doet dat door in de synagoge het eerste kaarsje aan te steken waarmee Jacobs acht andere kaarsen in het licht zet. Die staan in een kandelaar, menora genaamd. ,,Chanoeka is een mooi feest dat naar buiten is gericht en dat we op deze manier, symbolisch, zonder ruchtbaarheid vooraf en corona-proof, vieren’’, zegt de burgemeester.

De opperrabbijn is daar net zo blij mee. ,,Jaarlijks kom ik hier graag naar toe en zeker nu. Bij Chanoeka geldt dat er licht in de duisternis wordt gebracht. Dat is zeker nu belangrijk.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu