Charmeoffensief van Winschoter theater De Klinker

Theater De Klinker. Foto: Archief DvhN

Directeur Leo Hegge van theater De Klinker in Winschoten nodigt in februari alle verenigingen in Oldambt uit voor een bijeenkomst, waarin ze worden geïnformeerd over de tarieven.

Directeur Leo Hegge van theater De Klinker in Winschoten nodigt in februari alle verenigingen in Oldambt uit voor een bijeenkomst, waarin ze worden geïnformeerd over de tarieven.

Hegge doet dat met de gemeente Oldambt en hoopt meer begrip te krijgen voor de prijslijst, zoals De Klinker die hanteert. ,,Wij merken dat er enige aversie is tegen de tarieven. Rechtstreeks heeft zich nog geen vereniging bij ons gemeld, maar we horen het in de wandelgangen. We willen voorkomen dat verenigingen al bij voorbaat afhaken. We denken die drempel te kunnen wegnemen.” Hegge wil iets aan de in zijn ogen onterechte beeldvorming doen. ,,Misschien komt het doordat ons theater een chique uitstraling heeft en het in het gebouw zo mooi en netjes is, waardoor verenigingen automatisch denken dat er een stevig prijskaartje hangt aan de zaalhuur. Niets is minder waar en dat gaan we uitleggen. Door inzicht te geven hopen we op meer begrip. Er zijn nog geen verenigingen afgehaakt, maar voorkomen is beter dan genezen.”

Aantrekkelijke prijzen
De bijeenkomst zal volgens Hegge duidelijk maken dat verenigingen, ook regionale, tegen een culturele en dus aantrekkelijke prijs, een zaal kunnen huren. ,,We hanteren ook commerciële prijzen. Dat is bijvoorbeeld voor bedrijven. We willen natuurlijk zoveel mogelijk verenigingen over de vloer hebben tegen een zo laag mogelijke kostprijs.”

Minitheater De Tramwerkplaats, eveneens in Winschoten, kan een concurrerend podium zijn, erkent Hegge. ,,Daarom zijn we ook met elkaar in gesprek om de ander geen vliegen af te vangen.” Er zijn in dat opzicht bijvoorbeeld afspraken gemaakt over jazz-voorstellingen. ,,De Tramwerkplaats richt zich met nadruk op die muzikale stroming. Dat gaan wij dus niet doen. Alleen écht grote jazz-voorstellingen zullen we in De Klinker aanbieden.”

Tevreden
Als de prognose uitkomt hoeft er dit theaterseizoen geen extra geld bij de exploitatie van het theater, volgens Hegge. Een addertje onder het gras kunnen de extra kosten zijn, die eventueel toegeschreven worden aan het faillissement van bouwer Simon Benus.

Over de publieke belangstelling is Hegge soms tevreden, soms ontevreden. ,,We weten nog niet wat het publiek in deze regio het best waardeert en waar het warm voor loopt. Om dat te weten te komen hebben we nog een vol theaterseizoen nodig. Soms schatten we in dat voor een voorstelling vijfhonderd mensen een kaartje zullen kopen en dan valt het tegen. Een andere keer begroten we driehonderd bezoekers en hebben we een volle zaal. Die enorme schommeling willen we kwijtraken. Al met al zijn we tevreden, maar het kan het nieuwe seizoen best allemaal een beetje meer.”

Een meevaller is dat Hegge van de belastingdienst te horen heeft gekregen dat het theater de ANBI (algemeen nut beoogde instelling) status heeft gekregen. ,,Daarmee komen we in aanmerking voor een korting op de energiebelasting. Dat tikt lekker aan.”

Nieuws

Meest gelezen

menu