Informateur Hiemstra en Lokaal Belang passeren PvdA bij coalitievorming Eemsdelta

Verkiezingsbord in Borgsweer. Foto: Corné Sparidaens

‘Vorm een coalitie met Lokaal Belang Eemsdelta, ChristenUnie, VVD en CDA’. Dat is het advies van informateur Anno Wietze Hiemstra, oud CDA-burgemeester van Appingedam, aan de politiek van de nieuwe gemeente Eemsdelta.

Opvallend is dat de PvdA van lijsttrekker Bé Schollema die bij de verkiezingen als tweede partij uit de bus kwam met vijf zetels, buiten de boot valt. Schollema, nu nog wethouder in Loppersum, toonde zich hierover gisteravond teleurgesteld. ,,Loppersum kleurde op de avond van de verkiezingen overdreven rood. Dat wordt met deze keuze van de informateur en Lokaal Belang genegeerd. Alsof de stem van de kiezers in Loppersum er niet toe doet.’’

Schollema noemt het ook opmerkelijk dat de partijen die nu nog in het college van B en W van Delfzijl zitten, straks ook de dienst uitmaken in het dagelijks bestuur van Eemsdelta.

Schollema: ‘Inhoud nog niet besproken’

Hiemstra voerde afgelopen week met alle politieke partijen die inde raad zijn verkozen, twee gesprekken. Op basis hiervan is besloten de PvdA buiten te sluiten. ,,Inhoudelijke zaken zijn in de gesprekken tot nu toe nauwelijks aan de orde geweest’’, zegt Schollema.

De informateur noemt de combinatie LBE, CU, VVD en CDA het meest kansrijk omdat de programma’s van die partijen overeenkomen en er sprake is van onderlinge chemie. De vier zijn goed voor 20 van de 29 raadszetels. Vanwege de grote opgaven die er liggen in Eemsdelta, wordt aangestuurd op een college dat komt te bestaan uit vijf wethouders waarbij Lokaal Belang twee wethouders levert (Annalies Usmany en Jan Menninga). Hiemstra gaat door als formateur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Eemsdelta
menu