Chinese partijsecretaris in bestuur RUG-campus Yantai

De universiteitsraad bij het begin van de discussie over het aangepaste China-plan. Foto: DvhN

In het bestuur van de campus van de Rijksuniversiteit Groningen in China zal een partijsecretaris van de Chinese Communistische Partij zitting nemen.

Volgens RUG-voorzitter Sibrand Poppema heeft dat geen invloed op de academische vrijheid op de vestiging van de RUG in de Chinese stad Yantai.

De Financial Times onthulde deze week dat de Chinese Communistische Partij partijsecretarissen gaat aanstellen bij universiteiten van buitenlandse partners in China. Het gaat volgens de Financial times om een wijzging in het beleid van de Chinese overheid, bedoeld om meer grip te krijgen op het onderwijs.

Academische vrijheid

Poppema heeft navraag gedaan in China en vertelde de universiteitsraad donderdagochtend dat het klopt dat er een partijsecretaris aan de University of Groningen Yantai (UGY) komt. Volgens hem ondermijnt dat niet de academische vrijheid aan de campus omdat alle afspraken die daarover zijn gemaakt, en wat er in de Chinese wet daarover staat, overeind blijft.

,,Het zou wel invloed kunnen hebben op zelfcensuur, dus daar zullen we veel aandacht aan besteden. Dat is iets dat we niet willen, en waar we heel duidelijk in moeten zijn: wij onderzoeken àlles.’’

New York University

De RUG wil op dezelfde manier te werk gaan als New York University dat ook al doet: de president van UGY zal een partijsecretaris zijn. Dat is niet degene die verantwoordelijk is voor de inhoud van de opleidingen, dat is de door Groningen aangestelde vice-chancellor.   

Op dit moment discussieert de universiteitsraad over de nieuwe plannen voor de campus in China. Na een eerdere afwijzing door een meerderheid van de raad heeft het RUG-bestuur een uitgebreider en aangepast voorstel opgesteld. Stemmen zal de raad vandaag nog niet.

Nieuws

menu