Wei Lun Lam uit Groningen en Jingliu Poelstra treden uit de schaduw: 'Nederlandse Chinezen zijn niet alleen kok en horecagastvrouw'

Jingliu Poelstra en Wei lun Lam van de belangenorganisatie Asian Raisin. Foto: Jan Willem van Vliet

Altijd weer grappen over honden in het eten, telkens weer ‘sambalbij’ en Hanky Panky Shanghai. Aziaten in ons land hebben er genoeg van.

Verenigd in Asian Raisins maakt de jonge generatie Aziaten een vuist tegen verholen racisme. En dus ook tegen Ushi van Dijk, Meneer Cheung en Gordon, die in Holland’s Got Talent een Chinees beledigde met de woorden: ‘Welk nummer ga je doen? Nummer 39 met rijst?’

De coronapandemie, die in Wuhan begon, lijkt voor nog meer belediging richting Aziaten te zorgen dan er al was. Hoe beleven Aziaten dat in Noord-Nederland? Hebben zij ook op dagelijkse basis te maken met spotternij? Hoe voelt dat en wat moet er gebeuren om dat tegen te gaan? Wei Lun Lam en Jingliu Poelstra, twee Nederlanders met Chinese roots, vertellen erover.

Jingliu Poelstra deed de Academie voor Popcultuur. In het kader van haar studie maakte ze een film over de zoektocht naar haar identiteit als door Nederlanders geadopteerde Chinese. Daarin komen ook vooroordelen over Chinezen aan bod.

Nieuws

Meest gelezen

menu