Chirurg UMCG aangeklaagd na achterlaten gaasje in hersenen

Een neurochirurg van het UMCG is voor het medisch tuchtcollege gedaagd vanwege het achterlaten van een operatiegaasje in de hersenen van een 10-jarige patiënt.

De patiënt werd in september 2014 geopereerd aan een tumor in zijn schedelgroeve. Bij het natellen van de operatiegaasjes bleek er een gaasje te missen. De regels schrijven voor dat in zo’n geval de wond niet gedicht mag worden en meteen gezocht moet worden naar het ontbrekende gaas. De chirurg besloot daarentegen de patiënt eerst naar de intensive care te laten gaan. Daar werd met twee foto’s het gaasje in de hersenen gevonden en vervolgens verwijderd.

De patiënt heeft geen last gekregen van de fout en zijn ouders waren ook niet ontevreden. De neurochirurg meldde het zelf als calamiteit bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie besloot hem toch voor het medisch tuchtcollege te brengen vanwege het overtreden van de protocollen. Zo was bij een deel van de gaasjes de loodhoudende draadjes verwijderd. Die draadjes zijn nodig om gaasjes met een foto terug te vinden. Maar bij hersenoperaties worden zeer kleine gaasjes gebruikt en kunnen de draadjes verstrikt raken in boortjes. Daarom is het volgens eigen UMCG-voorschriften in zo’n geval toegestaan de draadjes af te knippen, maar de inspectie denkt daar anders over.

De neurochirurg en zijn collega’s konden zich eerst totaal niet voorstellen dat er echt een gaasje was achtergebleven. Maar het was volgens de chirurg ook in het belang van de patiënt de wond eerst te dichten, zodat hij van buikligging op zijn rug kon worden gelegd. In die houding is een foto gemakkelijker, bovendien was zo’n foto op de intensive care ook handiger te maken.

De chirurg noemde het een ,,pijnlijke maar leerzame ervaring’’. ,,We hebben goed gekeken hoe we dit voortaan kunnen voorkomen.’’

Nieuws

menu