Choquerende teksten op de stoep in Groningen: CatcallsofGrunn maakt straatintimidatie zichtbaar

Eén van de catcalls op de klinkers in Groningen. Foto: CatcallsofGrunn

„Gewoon hoi terugzeggen, hoer!” Het staat in felle kleuren gekrijt op de stoep van de Oude Boteringestraat in Groningen. Even verderop, in de Poelestraat, staat 'Ik wil gewoon even aan je billen zitten' op de klinkers.

Ook op andere plekken in de Groninger binnenstad verschijnen seksistische opmerkingen en beschrijvingen van nare handelingen.

De boodschap wordt steevast afgesloten met '#stopstreetharassment @CatcallsofGrunn'.

Roos de Boer is de maker van de confronterende ‘kattenfluitjes’, naar het Engelse catcalls, op de stoepen in Groningen. Ze hoorde in de podcast Damn Honey iemand vertellen over een soortgelijke actie in Amsterdam en besloot: dit ga ik in Groningen doen.

Het idee komt uit New York City

Het idee, dat groot werd in New York City en nu ook in Groningen opduikt, is simpel. Roos de Boer verzamelt via Instagram voorvallen waarbij iemand op straat is uitgescholden of lastiggevallen, pakt stoepkrijt en trekt met een vriend naar de plaats delict.

Daar pent ze in opperste concentratie de tekst van het kattenfluitje op de stoep. Dat is best eng om te doen, zegt ze. Mensen kunnen immers gek reageren. „Er is nog nooit iets vervelends gebeurt, maar ik voel me toch kwetsbaar.”

'Ik heb condooms bij me'

„Veel meldingen gaan over ongepaste opmerkingen”, zegt De Boer. „Maar er zitten ook halve aanrandingen tussen. En laatst vertelde een vrouw dat ze gestalkt werd op de fiets. Er kwam iemand naast haar fietsen en die vertelde dat hij graag seks met haar wilde. Zij gaf aan de ze niet wilde, maar hij bleef naast haar fietsen en aandringen met opmerkingen als ‘ik heb condooms bij me’ en ‘ik zal je beffen.”

CatcallsofGrunn op Instagram

Het account CatcallsofGrunn heeft inmiddels dik negenhonderd volgers op Instagram. Heb je zelf iets naars meegemaakt op straat? Stuur een DM op Insta en Roos de Boer gaat ermee aan de slag.
 

Meer weten? Lees een uitgebreide versie van dit verhaal op stadsblog Sikkom.

Nieuws

Meest gelezen

menu