Chris Scholtens brengt de verhalen uit zijn Museum 40-45 in Kolham nu ook naar het publiek. ‘Ik verheerlijk de oorlog niet, het is een vreselijk ding, maar de verhalen moeten verteld blijven worden’

Zijn Verzameling/ Museum 45-45 bestaat volgend jaar 30 jaar. Het bevindt zich sinds najaar 2018 aan de W.A. Scholtenlaan 5 in Kolham. Daar laat Chris Scholtens (1952) uit Harkstede de Tweede Wereldoorlog zien in wat nu Midden-Groningen heet.

Chris Scholtens (rode trui) in mei met schooljeugd in Noordbroek. Scholtens geeft deze maand soortgelijke rondleidingen in Slochteren en vertelt dan over wat zich daar in de Tweede Wereldoorlog afspeelde.

Chris Scholtens (rode trui) in mei met schooljeugd in Noordbroek. Scholtens geeft deze maand soortgelijke rondleidingen in Slochteren en vertelt dan over wat zich daar in de Tweede Wereldoorlog afspeelde. Foto: Marleen Godlieb

De overval op het distributiekantoor van Slochteren op 21 juli 1944 levert een flinke buit op, maar de prijs is hoog: vier doden.

Willekeurig doodgeschoten

Onder hen de willekeurig doodgeschoten Harmannus Haan uit Onstwedde. Hij wordt in een opwelling op het ouderlijk erf doodgeschoten, nadat zijn broer Hendrik Haan, politieman en deelnemer aan de overval, niet wordt gevonden op de ouderlijke boerderij.

Ga op stap met Chris Scholtens en je hangt aan zijn lippen. De man is een wandelende encyclopedie waar het aankomt op de Tweede Wereldoorlog in de Woldstreek, het gebied rondom Slochteren. Overvallen, , verraad, executies en vliegtuigcrashes.

Canadezen reden door de muur van de villa

Vliegtuigen die hun brandbommen noodgedwongen dropten bij luchtgevechten boven Slochteren. Twee boerderijen en een woonhuis brandden af, er was veel schade.

Uitgelaten Canadese bevrijders die met een jeep de villa van notaris Denijs binnenreden. Scholtens heeft foto’s die het bewijzen. Na de bevrijding vond de notaris zijn dure kleden terug in de vijver in de achtertuin.

Verhalen moeten verteld blijven worden

,,Ik verheerlijk de oorlog niet, zeker niet, oorlog is een vreselijk ding, maar die verhalen moeten verteld blijven worden’’, aldus Scholtens.

Verzameling/ Museum 45-45 ontvangt om en nabij de 100 bezoekers per jaar. Daarnaast is de collectie op het bedrijvenpark Rengers, naast de A7, toegankelijk op afspraak.

Plekken van Herinnering

Alsof dat niet genoeg is brengt Scholtens het verhaal van WO2 nu ook ter plaatse. Dat gebeurde eerst in Noordbroek, naar een idee van Marketing Groningen: Plekken van Herinnering.

,,In mei liep ik met een schoolklas uit Noordbroek langs vier plaatsen in hun dorp waar in de oorlog wat was gebeurd. Door de verhalen die ik vertel en de originele documenten en foto’s die ik daarbij laat zien, komt die geschiedenis tot leven.’’

Voorwerpen uit museale collectie

Scholtens merkte dat de wandeling in Noordbroek veel indruk maakte. Nadat hem werd gevraagd of hij ook elders in Midden-Groningen iets dergelijks zou kunnen doen, kwam hij al snel uit in Slochteren.

Tijdens zo’n wandeling, voor iedereen van 8 tot 80 jaar, brengt Scholtens niet alleen zijn verhaal mee, maar laat hij ook voorwerpen uit zijn museale collectie zien. ,,Wat volwassenen en kinderen weten van de Tweede Wereldoorlog zijn vaak de algemeen bekende feiten. Door met ze langs betekenisvolle plaatsen te lopen en tastbare bewijzen te laten zien, wordt het invoelbaar.’’

Woensdag 11 en zaterdag 21 augustus

De Plekken van Herinnering ’40-’45 Wandeltour centrum Slochteren vindt zowel woensdagavond 11 augustus (19.00 tot 21.00 uur) als zaterdagmorgen 21 augustus (10.00-12.00 uur) plaats. Startpunt is Hoofdweg 56 in Slochteren, eindpunt Slochterhaven. Parkeren bij de Fraeylemaborg, haven Slochteren of aan het Padje.

De wandelingen duren telkens anderhalf uur, deelname kost 4 euro per deelnemer. Graag aanmelden op www.ontdekmiddengroningen.nl Het museum aan de W.A. Scholtenlaan in Kolham is tot en met oktober elke laatste zaterdag de maand geopend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu