ChristenUnie houdt vast aan 'bulk' JTF geld voor Noorden

ChristenUnie-Kamerlid Stieneke de Graaf, in het verleden actief in de Groningse Provinciale Staten. Foto: ANP

De ChristenUnie voelt zich vrij om moties te ondersteunen die daarom vragen. Ook als ze van oppositiepartijen komen. PvdA-Kamerlid William Moorlag vroeg zich zaterdag in deze krant af of CDA en ChristenUnie hun rug recht houden bij het toekennen van Europees geld aan het Noorden.

Als het aan CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf ligt is dat het geval. ,,De gevolgen van de gaswinning zijn ongekend groot. Als ergens de noodzaak van verandering wordt gevoeld is dat in Groningen. Met het geld dat vrijkomt uit het Europese Just Transition Fund (JTF) kan er worden geïnvesteerd in werkgelegenheid en in de energietransitie.’’

De Europese Unie ondersteunt regio’s die sociaal-economische schade ondervinden door de overgang van fossiele naar duurzame energie. Voor dit JTF fonds is de komende jaren 17,5 miljard euro beschikbaar. Daarvan kan Nederland binnenkort naar verwachting 600 miljoen euro tegemoet zien, die het kabinet over het land moet verdelen.

‘Noord-Nederland geven waar het recht op heeft’

,,Het kabinet moet nu echt aan de slag met de verdeling van deze middelen en Noord-Nederland geven waar het recht op heeft. Decennialang hebben we geprofiteerd van de gaswinning in het Noorden. Geef de noordelijke provincies nieuw perspectief nadat ze keer op keer de klappen hebben moeten opvangen’’, zegt CU-Kamerlid Carla Dik-Faber.

Het CDA wil bij staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat houden aan een eerder gedane toezegging om met het Noorden een JTF-plan te maken. ,,Daar heb ik een PvdA-motie niet als aansporing voor nodig’’, zegt CDA-Kamerlid Agnes Mulder.
Lees ook

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu