Chun bestaat! Deze man werd als kind naar Nederland gesmokkeld en zat volledig klem in Groningen, maar krijgt nu eindelijk een verblijfsvergunning

Chun, de man die niet bestaat, een jaar geleden Foto: Duncan Wijting

De 33-jarige Chun Sheng Yan uit Groningen - 'de man die niet bestaat' - heeft dinsdagochtend te horen gekregen dat hij een verblijfsvergunning krijgt. Zijn advocaat Urban Hansma heeft dit zojuist bevestigd.

Chun Yan vecht al meer dan 15 jaar voor een verblijf. Hij kwam als kind naar Nederland via mensensmokkelaars. Hij mocht hier niet blijven, maar kon ook niet terug naar China.

De vergunning is verleend door de IND, de dienst van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Chun heeft de verblijfsvergunning gekregen op humanitaire gronden. Achter de schermen is de afgelopen maanden veel gebeurd. Ook de gemeente Groningen was daarbij betrokken.

Crowdfunding

Naar aanleiding van berichtgeving in Dagblad van het Noorden werd een jaar geleden een crowdfunding opgezet. In korte tijd doneerden meer dan 1200 mensen ruim 25.000 euro. Met dit geld kon onderzoek worden verricht naar de geloofwaardigheid van Chun’s verhaal.

Advocaat Hansma denkt dat een combinatie van acties heeft bijgedragen aan het verkrijgen van de verblijfsvergunning.

Chun reageerde vanochtend ontzettend blij. Al jaren had hij het gevoel dat zijn leven stilstond. Door de situatie mocht hij niks, zelfs geen vrijwilligerswerk doen. Hij kan nu beginnen aan zijn leven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu