Gaswinning in Groningen leverde ruim 400 miljard op. Cijfers en feiten over gas en aardbevingen (update)

Foto: Kees van de Veen

Op 29 augustus heeft de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen haar verhoren hervat. We zetten de belangrijkste feiten en cijfers omtrent de gaswinning op een rijtje.

Het verschil tussen natuurlijke aardbevingen en de bevingen in Groningen

Natuurlijke aardbevingen ontstaan op dieptes van tien kilometer en meer. Hun schokgolven leggen een lange weg af door een ondergrond die doorgaans bestaat uit hard gesteente. Onderweg verliezen ze veel energie.

De gasbevingen in Groningen ontstaan op slechts 3 kilometer diepte. Hun schokgolven leggen een korte weg af door een slappe ondergrond van klei en veen. Deze grond komt makkelijk in beweging. Daardoor kunnen zelfs tamelijk lichte aardbevingen in Groningen toch relatief veel schade aanrichten aan gebouwen.

Bronnen

Voor dit artikel zijn gegevens gebruikt van NLOG, NAM, CBS, KNMI, Instituut Mijnbouwschade Groningen en Staatstoezicht op de Mijnen

Volg de parlementaire enquête

Wil je niets missen over de parlementaire enquête en alles daaromheen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief Naschokken. Meer lezen over de gaswinningsproblematiek kan op www.dvhn.nl/dossier/gaswinning

Nieuws

menu