Cindy S. uit Appingedam krijgt 2,5 jaar cel voor hulp bij vluchtpoging tbs'er

Uitspraak voor tbs'er die wist te ontsnappen uit kliniek ANP

De rechtbank in Rotterdam veroordeelt Cindy S. (44) uit Appingedam tot een celstraf van 36 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk. De vrouw heeft bekend dat ze voor haar vriend, Dennie M. (37) uit Delfzijl, wapens en een mobiele telefoon de tbs-kliniek de Kijvelanden in Poortugaal in heeft gesmokkeld.

Dennie M. ontsnapte op 1 maart samen met medegedetineerde Antonie van H. (53) uit Rotterdam uit de tbs-kliniek door een medewerker te gijzelen en te bedreigen met een gaspistool en een mes. Het duo verliet de kliniek met een taxi. Ook de chauffeur werd gegijzeld. M. overleefde de ontsnapping niet, hij werd bij Kesteren (Gelderland) in een vuurgevecht met de politie doodgeschoten.

Tegen Cindy S. had de officier van justitie drie jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. „Haar rol moet niet worden onderschat. Zonder haar waren de plannen nooit gelukt. Ze is zeer geraffineerd te werk gegaan”, aldus de rechtbank. Zo droeg ze een rok met gespen, zodat ze door de piepende poortjes van de beveiliging kon glippen met het gaspistool in haar ondergoed.

Zes jaar cel voor Antonie van H.

De rechtbank in Rotterdam legt zes jaar cel en tbs met dwangverpleging op aan Antonie van H., de helft van de twaalf jaar die het OM had geëist. Zo’n hoge straf past meer bij misdrijven als doodslag, oordeelt de rechtbank.

Van H. heeft al bijna zijn hele leven in gevangenschap doorgebracht, mede daarom legt de rechtbank een lagere gevangenisstraf op dan geëist. Daarbij heeft de rechtbank ook overwogen dat de opgelegde tbs-maatregel langdurig zal worden, met een streng regime.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu