Circus Bossle staat 'vast' bij Blauwestad, maar is overspoeld door hulp van Groningers: 'Het is erg veel, we zijn heel dankbaar'

Overweldigd is David Bossle door alle hulp die Groningers hem boden. De circusbaas van het Duitse familiecircus Bossle had niet zo’n grote stroom voedsel verwacht.

Circus Bossle dat momenteel nog verblijft in Blauwestad is overspoeld met voedsel, hooi en stro voor de dieren. David en Tunita Bossle staan blij met de gulheid van Groningers.

Circus Bossle dat momenteel nog verblijft in Blauwestad is overspoeld met voedsel, hooi en stro voor de dieren. David en Tunita Bossle staan blij met de gulheid van Groningers. Foto: Huisman Media

Het circus staat sinds de verscherpte coronamaatregelen stil in Blauwestad op het Strand Zuid. De acrobaten, clowns, kamelen, Schotse Hooglanders, geitjes en de circa dertig andere dieren kunnen geen shows meer opvoeren, waardoor er geen geld binnenkomt.

Net als tijdens de eerste golf. Dat terwijl de optredens juist weer een beetje waren begonnen. Vorige week smeekte Tunita Bossle (echtgenote van David) daarom om hulp van Groningers.

Voor de dieren kan gezorgd worden

Die hulp kwam al snel op gang, glundert Bossle. Hij wijst over het winderige veld waar de caravans, vrachtwagens en tenten staan. Balen hooi, zakken wortels, appels, peren, sla en meer voer voor de dieren. Het ligt in de wagens, zegt Bossle, maar er ook naast en op. „We zijn heel goed geholpen, daar zijn we erg dankbaar voor.” Hij schat in dat de dieren er meerdere weken mee kunnen doen, misschien wel tot januari. „Het is erg veel.”

Uit de problemen is het circus nog niet, want in januari moet een hoop rekeningen betaald worden. Zoals de verzekeringen en de nieuwe tent die vorig jaar besteld is voor de dieren. De tien jaar oude tent waar ze nu in staan, heeft zijn beste tijd gehad. Aan de onderkant zitten overal scheuren in het zeil doordat de tent in weer en wind buiten moet staan.

Bossle heeft nog geen idee hoe de rekeningen (meer dan 10.000 euro) betaald gaan worden, bij de ingang van de tent hangt een collectebusje, af en toe doneert iemand daar iets in, zegt Bossle.

Januari, rekeningmaand

Voorlopig mogen ze in Blauwestad blijven staan. De familie heeft geen grond in Duitsland, zegt Bossle. Ja, er is een klein familiehuisje van oma, waar de post komt van de circusondernemingen van de andere familieleden en hemzelf. Zij vechten ook voor hun voortbestaan. Het circus zelf trekt van plek naar plek. Van voorstelling naar voorsteling. Voor Bossle waren die gepland in Oost-Groningen, net als eerdere jaren.

Om toch nog iets te doen denkt hij na om volgende week een soort kinderboerderij van zijn circus te maken of om kleinere privévoorstellingen te doen op verjaardagsfeestjes en bij scholen. „Maar we moeten eerst zien hoe het volgende week gaat met het virus.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu