Circusdirecteur smeekt Groningers om hulp: 'We hebben niets meer door corona'

Circus Bossle kan de ballen niet meer zelf in de lucht houden. De acht Duitse entertainers met hun dertig dieren smeken Groningers om hulp: eten voor hun dieren en diesel om de kachel warm te houden.

Directrice Tunita Bossle is helemaal klaar met de coronacrisis. „Er is een grens bereikt”, verzucht ze tussen de geiten, honden, ezeltjes, kamelen en Schotse hooglanders op het evenemententerrein Strand Zuid in Blauwestad. Het gaat goed met de dieren, zegt ze, maar met haar een stuk minder. Ze probeert manmoedig verder te gaan, maar eigenlijk voelt ze zich onmachtig en boos.

Sinds maart heeft ze amper voorstellingen gegeven. Ja, nog een in Groningen en Leek, die met honderd bezoekers nog een beetje gevuld waren. In Ten Boer en Hoogezand waren dat er eind september, begin oktober al een stuk minder, maar er was tenminste iets.

En nu, met de nieuwe coronamaatregelen, is de agenda helemaal leeg. Net als de spaarpot. Ze heeft nog geen idee hoe ze de verzekeringen in januari gaat betalen.

Normaal 300 man in de tent

Het Duitse familiebedrijf moet de boontjes zelf doppen, zegt ze. Maar hoe moet ze geld krijgen om eten te kopen voor iedereen? In de circustent met plek voor 300 mensen, mag er nu niet één naar binnen. Ze vindt het lastig te begrijpen: „Als ik dertig mensen binnenlaat is er plek zat.” Ze wil wel kleine voorstellingen doen, op verjaardagen of op scholen, maar ze heeft niet één optreden staan.

Geen chocolade

Juist dit jaar, het tienjarige jubileum van het circus, had groots gevierd moeten worden. Al acht generaties bestiert haar familie diverse circussen. In dit tempo is het twijfelen of zoon Antonio (13) een toekomst heeft als acrobaat bij het circus. Hij is driftig aan het oefenen met jongleerballen. Het is een vrolijke familie, een sterke familie die elkaar helpt en er samen de schouders onder wil zetten, zegt Bossle. Ze willen de kin omhoog houden, maar ze kunnen het niet meer alleen. „Als mijn kinderen nu een ijsje of chocolade willen, kan ik het ze niet geven.”

Bossle smeekt inwoners van Groningen daarom om hulp. Voer voor de dieren en vlas voor de stal, maar ook eten voor henzelf en diesel voor auto’s en energie.

Boer Emo Schipper komt met zijn dochter aangesjokt. Hij heeft via diverse kanalen gehoord over de hulpvraag. Hij kent de familie van twee jaar geleden, toen ze bij hem stro kochten in ruil voor een paar vrijkaarten. „Dit is heel triest en niemand kan er wat aan doen. Mensen en dieren mogen hier niet aan kapot gaan. Ik heb nog wel wat baaltjes stro voor ze liggen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu