City Central: Een VVV voor nieuwe internationale bewoners van Groningen

De organisatie van City Central bij het nieuwe kantoor naast Der Aa-Kerk. Foto City Central

Een plek waar internationale bewoners en stadjers elkaar ontmoeten. In het centrum van Groningen bij Der Aa-Kerk. City Central helpt nieuwe internationale bewoners ‘Grunnegers’ worden. Oprichtster Marian Counihan (40) vertelt over het project wat afgelopen week officieel geopend werd.

(Hoi Marian.) Hoe is City Central ontstaan?

„Ik was betrokken bij het internationaliseringprogramma van de gemeente Groningen. Daar organiseerden we het programma ‘My Local Friend’. We koppelen internationale bewoners die willen integreren aan stadjers voor taalles.

Het doel was taalondersteuning en het bieden van sociale contacten en integratie tussen nieuwe en oude Groningers. Dat smaakte naar meer en zo groeide de behoefte naar een eigen plek in de stad. Een soort VVV voor nieuwe bewoners.”

Wat is het doel van City Central?

„We willen ervoor zorgen dat internationale bewoners worden opgenomen in de Groningse samenleving en daardoor ook blijven ‘plakken’. De Noordelijke provincies krimpen en daarom hebben wij als stad de buitenlandse bewoners nodig.

De universiteit is al bijna tien, vijftien jaar bezig met het ‘internationaliseren’ en de stad haalt dat nu langzaam bij. Er komen zoveel interessante, slimme en diverse mensen naar Groningen. Vaak om te studeren, maar ook om te werken.

Het is jammer dat veel van hen vervolgens weer vertekken; naar de Randstad of terug naar het buitenland. Met City Central willen we deze mensen meer deel uit laten maken van de Groningse samenleving. Zo kunnen we hopelijk dat human capital in Groningen houden.”

Wat hebben stadjers hier te zoeken?

„Kom vooral langs om mee te doen met ‘My Local Friend’. We koppelen je aan een nieuwe bewoner voor taalles en sociaal contact, maar er komen heel vaak mooie vriendschappen uit voort. Dat heb ik zelf ervaren toen ik vanuit Zuid-Afrika naar Amsterdam kwam. Lien (86), met wie ik toen Nederlandse les deed is een soort tweede oma voor mijn kinderen geworden.

Feedback is ook zeer welkom. Zoals je ziet hebben we hier een groot bord waar iedereen ideeën of vragen op mag schrijven en dan kijken wij ernaar.”

Een greep uit de teksten die in bonte kleuren op een groot bord in het midden van het kantoor geschreven staan. ‘Een makkelijke manier om batterijen weg te gooien’, ‘Gratis tapas hapje bij elk biertje’ en ‘We moeten studieruimtes in de coffee-shops hebben’.

„We willen ook meer activiteiten gaan organiseren die nieuwe bewoners kunnen helpen integreren. De stadjers kunnen daar een bijdragen aan leveren. Het taalondersteuningsprogramma loopt al en daar is altijd plek voor nieuwe deelnemers.

Er ligt een plan voor het geven van rondleidingen op de markt. Er worden heel veel mooie lokale producten aangeboden en dat willen we laten zien.

Inmiddels zijn we begonnen met een knutselcrèche. Op zaterdag kunnen kinderen hier komen knutselen. Het wordt tweetalig begeleid door een internationale en een Groningse bewoner. Zo ontstaat contact tussen de Nederlandse en internationale kinderen.

Die vinden het ook zo leuk dat ze eigenlijk niet weg willen. Handig. Stel je wilt naar de markt dan kan je hier je kindjes ‘ droppen ’ en rustig je boodschappen doen, dat doe ik ook wel eens.”

Nieuws

Meest gelezen

menu