Coalitie Stadskanaal staakt zoektocht breder draagvlak

Het gemeentehuis in Stadskanaal Foto: DVHN

Er komen geen nieuwe partijen in de coalitie van de gemeenteraad in Stadskanaal. De oppositie heeft na gesprekken met verkenner Bert Nederveen gezegd de voorkeur te hebben aan het voeren van ‘constructieve oppositie’ in het vervolg van deze periode. Wel wordt nog gezocht naar een nieuwe wethouder.

Lian Veenstra (SP) stapte halverwege mei op als wethouder omdat ze de bezuinigingsopgave niet zag zitten. Haar partij volgde in haar voetstappen. Daardoor had de coalitie nog slechts een minimale meerderheid van één zetel. Omdat de gemeente voor een grote bezuinigingsopgave staat, wilde de coalitie extra draagvlak door een of meer partijen tot de coalitie toe te laten.

Zoektocht naar vierde wethouder

Die onderhandelingen blijken nu dus te zijn gestrand. De overgebleven partijen ChristenUnie, CDA en VVD krijgen nu te maken met een oppositie die op constructieve wijze oppositie wil gaan voeren in het vervolg van deze periode.

De overgebleven coalitiepartijen gaan op zoek naar een vierde wethouder om het college weer op volle sterkte te krijgen. Daarbij is afgesproken dat de bestuurlijke kwaliteiten bepalend zijn, en niet een eventuele politieke kleur. De partijen hopen zo snel mogelijk, maar uiterlijk in september een kandidaat te presenteren.

Nieuws

menu