Coalitiefracties verdeeld over oplossing asielcrisis: voor VVD is asielstop geen taboe meer, maar D66 wil er niets van weten

Tenten buiten aanmeldcentrum Ter Apel. Foto: ANP

De coalitiepartijen zijn verdeeld over de manier waarop de asielcrisis moet worden aangepakt. D66 wil niets weten van een asielstop, terwijl dat voor de VVD geen taboe meer is. De dwangmaatregel die voor het eerst door staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in Tubbergen is ingezet, ligt bij het CDA zwaar op de maag.

D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt vindt dat de staatssecretaris verder moet op de ,,twee sporen” die hij al is ingeslagen. ,,Het ene is de oplossing: de wet die in voorbereiding is voor een betere verdeling over de gemeenten.” Ze vindt dat de financiering structureel beter ingericht moet worden, en dat gemeenten verantwoordelijk gemaakt moeten worden voor de opvang van een evenredig deel van de mensen die naar Nederland komen. Zolang dat niet geregeld is, is ze blij dat het kabinet nu gemeenten dwingt om mensen op te vangen, zoals gebeurt in Tubbergen.

Nieuws

menu