Code Rood voert actie bij Gasunie in Groningen: Vijftien actievoerders overnachten onder zeil

Code Rood protesteert bij het hoofdkantoor van de Gasunie. Video: Renate Winkel

Zo'n dertig actievoerders en sympathisanten van Code Rood voerden maandag actie bij het Gasunie-gebouw in Groningen. De vijftien die bij het vallen van de avond over zijn, maken zich op voor de nacht.

Code Rood wil de ingang blokkeren en scandeerden 'genoeg is genoeg' en 'Groningen wordt genomen, NAM neemt'. Met de bezetting willen de demonstranten, die een kleine caravan en kampeerspullen bij zich hebben, hun solidariteit tonen met Groningers die gedupeerd zijn door aardbevingen als gevolg van gaswinning.

Er zijn ook EHBO'ers meegekomen. ,,Deze mensen nemen we altijd mee omdat je bij dit soort acties nooit weet wat er kan gebeuren'', vertelt Eline.

(Tekst leest door onder de foto)

Code Rood kondigde de actie vorige week aan en riep mensen op mee te doen. De groep vindt dt de tijd van medeleven en excuses is geweest en vindt het tijd voor daden. Aanleiding is de aardbeving van vorige week woensdag. Die had een kracht van 3.4 op de Schaal van Richter en vond plaats bij Westerwijtwerd.

(Tekst leest door onder foto)

Tankenpark van de NAM

De vorige actie van Code Rood was vorig jaar augustus bij het tankenpark van de NAM in Farmsum en liep behoorlijk uit de hand. De politie gebruikte wapenstokken nadat bij het hek duw- en trekwerk ontstond met betogers. De actie trok honderden demonstranten naar Groningen, onder wie veel buitenlandse mileuactivisten.

Gasunie heeft medewerkers gevraagd zo veel mogelijk thuis te werken. Het concern heeft toestemming gegeven aan de actievoerders op het terrein op te gaan. Wat ze daar gaan doen, is niet duidelijk. Volgens de woordvoerster is voorlopig sprake van een zitblokkade.

Overnachten

De actie lijkt overigens nog wel een poosje door te gaan. De actievoerders hebben een Dixi geplaatst. De plek waar ze hebben plaatsgenomen is met een zeil afgeschermd zodat de demonstranten uit de wind kunnen zitten.

Tekst gaat verder onder de foto

Vijftien actievoerders hebben besloten het protest in ieder geval tot dinsdag voort te zetten. Zij overnachten in slaapzakken onder het rode zeil. De woordvoeder van de Gasunie reageert dat het contact met de actievoerders uitstekend verloopt en dat ze in goed overleg de actie ten einde gaan brengen.

Nieuws

menu