Code rood door corona, maar dit kan er nog wel tussen Noord-Nederland en Duitsland

Boodschappen doen in Duitsland in coronatijd. Foto: ANP

De Bundespolizei voert langs de grens met Groningen en Drenthe geen extra grenscontroles uit, nu Duitsland bijna heel Nederland code rood heeft gegeven. Maar de berichten over de maatregelen van de autoriteiten hierover zijn tegenstrijdig.

Even tanken, snel boodschappen doen of een dagje naar Leer is er volgens de officiële regels niet meer bij. Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, verklaarde alle Nederlandse regio’s behalve Zeeland en Limburg tot risicogebieden. Dat betekent dat Nederlanders die naar Duitsland willen eerst 14 dagen in quarantaine moeten, tenzij ze kunnen aantonen dat ze niet besmet zijn.

Dat kan met een negatieve coronatest die niet ouder is dan 48 uur. Lukt dat niet, dan kan in Duitsland een test worden gedaan bij het Gesundheitsamt , de Duitse GGD. Reizigers moeten dat op eigen initiatief doen.

,,De test is tot 72 uur na binnenkomst gratis voor reizigers uit risicogebieden”, valt te lezen op de website van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken. Een woordvoerder van het RKI laat weten dat een test zelfs tien dagen gratis is na binnenkomst in Duitsland vanuit een risicogebied. In afwachting van de test volgt verplichte quarantaine, die wordt opgeheven bij een negatieve uitslag. Op doorreis door Duitsland mag nog wel.

Gewoon boodschappen doen en taart eten

Maar volgens de Duitse politie moeten Nederlanders nog wel gewoon de tank kunnen volgooien of boodschappen doen in Duitsland. Woordvoerder Ralf Löning van de Bundespolizei. ,,Wel met een mondkapje op natuurlijk. Maar die regel geldt al langer. Jullie kunnen gewoon boodschappen doen en taart eten”.

,,Wij doen ons normale werk. Dat betekent dat als we mensen aanhouden we vragen naar papieren. Als we iets verdachts signaleren gaan we verder zoeken”, zegt Löning. ,,Maar de controles zijn niet specifiek gericht op Covid-19”.

Voor grenswerkers, mensen die aan de ene kant van de grens wonen en aan de andere kant werken, is niets veranderd, aldus Karel Groen, directeur bij de Eems-Dollard Regio, een organisatie die de contacten tussen de Nederlands-Duitse grensgebieden moet verbeteren.

,,Sinds het begin van de coronapandemie is daar een regeling voor. Die loopt door tot donderdag. De verwachting is dat die gewoon verlengd wordt”, aldus Groen. Ook andere werkgerelateerde bezoeken zijn toegestaan, net als dringende familiezaken. Daarvoor moet wel eerst een melding worden gedaan bij de plaatselijke Duitse gezondheidsdienst.

Verwarring door oproep

Geluiden en berichten over Duitsers die de grens over wippen voor een kort bezoekje en zich bij thuiskomst moeten testen kloppen niet, volgens Löning van de Bundespolizei. Hij denkt dat er verwarring is ontstaan, doordat politici vlak voor de Dag van de Duitse Eenheid, afgelopen zaterdag, een oproep aan de Duitsers hebben gedaan om niet naar Nederlandse steden te gaan. ,,Daarmee wilden we voorkomen dat Duitsers massaal naar bijvoorbeeld Groningen of Winschoten zouden afreizen. Dat was een appel, geen verbod.”

Voor Duitsers geldt dat als ze zich langer dan 48 uur in een code-roodgebied van Nederland ophouden, ze bij thuiskomst veertien dagen in quarantaine moeten. Löning: ,,Winkelen in een supermarkt of shoppen in Winschoten en Groningen kan gewoon, met de daar geldende regels.”

Strenger dan in het voorjaar

Toch denkt advocaat en honorair consul der Nederlanden Freddy Heinzel uit het Duitse Kleve daar heel anders over. Tijdens de eerste coronapiek in het voorjaar mochten Nederlanders voor een ”kortstondig oponthoud” nog even de grens over, maar dat is nu in elk geval tot 1 november niet de bedoeling.

Heinzel is gespecialiseerd in grensoverschrijdende aangelegenheden. Inkopen doen of goedkoop tanken is volgens hem ditmaal niet uitgezonderd. ”Wie naar Duitsland wil moet een actuele negatieve coronatest kunnen laten zien of tien tot veertien dagen in quarantaine gaan. Dat geldt ook voor Duitsers die uit Nederland komen”, meent Heinzel.

De detailhandel en de toerismesector kijken de situatie met lede ogen aan. De code rood en het dringende advies komt net voor de herfstvakantie. Een week waarin normaliter veel Duitsers naar de stad Groningen gaan of, een bezoek aan de Nederlandse eilanden brengen.

Nieuws

Meest gelezen

menu