Collectief 'Wadden uit de schaduw' ontvoerde Peerd van Ome Loeks (+update)

De replica van het beeld op de Waddendijk. Loeks kijkt uit over de Waddenzee. Foto: DvhN

Het collectief 'Wadden uit de schaduw' zit achter de ontvoering van het beeld Peerd van ome Loeks uit Groningen.

Het nieuwe viermanscollectief ‘Wadden uit de schaduw’ zit achter de actie. Daarmee wil het collectief discussie genereren over de zichtbaarheid van de Waddenzee vanaf het vasteland. Dit vertelt tipgever Sieger Dijkstra van het collectief, nadat hij twee journalisten van Dagblad van het Noorden stapje voor stapje dichter bij de locatie van het verdwenen kunstwerk bracht.

Locatie geheim

In de stilte van de nacht van zondag op maandag haalde transportbedrijf Wagenborg het betonnen beeld van zijn plek voor het Hoofdstation in Groningen. De verdwijning hield de gemoederen in de stad flink bezig. De gemeente en de politie zeiden van niets te weten. Het transportbedrijf hield geheim waar ze het beeld heen gebracht had.

De coördinaten van Dijkstra leidden naar de dijk aan de Friese kant van Lauwersoog. Daar stond Loeks met zijn paard uit te kijken over de Waddenzee. Het bleek overigens niet om het echte kunstwerk te gaan, maar om een replica. Het daadwerkelijke betonnen beeld staat opgeslagen bij onderhoudsbedrijf N.B.K Noord. Wanneer het weer op zijn oude plek komt te staan is nog niet duidelijk.

Waarom?

Waarom ‘stal’ Dijkstra het paard? „Ons doel is om meer aandacht te vragen voor de zichtbaarheid van de Waddenzee tussen Den Helder en Delfzijl’’, aldus Dijkstra

Het viertal wil een keer per jaar een ludieke actie uitvoeren om de aandacht op dit onderwerp te vestigen.

Gewoon diefstal

Naast aandacht voor de Wadden verwijst Dijkstra naar de voorstelling ‘Stormruiter’. Deze theaterproductie is onderdeel van Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Dijkstra: ,,Tijdens de voorstelling wordt duidelijk dat de nog steeds op het Wad dolende witte paard de moeder van het Friese paard is. Dit witte paard stamt uit Groningen.’’ De organisatie van Stormruiter wist van te voren niets van het gebeuren.

Vroeg in de ochtend werd gesuggereerd dat lokale partij 100% Groningen achter de plotse verdwijning zat. De fractie pleitte ervoor Het Peerd naar de binnenstad te verplaatsen. Fractievoorzitter Marjet Woldhuis reageerde daar stellig op:,,Wij hebben het écht écht écht niet gedaan. Dat zou gewoon diefstal zijn.''

Nieuws

Meest gelezen

menu