Collega's vechten voor eerherstel ontslagen hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen

Collega’s en oud-studenten van de ontslagen RUG-hoogleraar Joost Herman, van wie drie miljoen euro wordt geëist, vechten voor zijn eerherstel. ,,Dit is onrechtvaardig en inhumaan’’, zegt hoogleraar Jacques Zeelen.

Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Foto: Frits Poelman

Zeelen woonde onlangs het hoger beroep bij waarin Herman zijn ontslag aanvecht. Zeelen, die het al eerder voor zijn oud-collega opnam, was geschokt over de wijze waarop Herman werd aangepakt en schreef een open brief aan de universitaire gemeenschap. ,,Ik was hier zeer verbolgen over. Mijn doel is eerherstel. Zijn naam is bezoedeld, want de reputatieschade is enorm. Het zou mooi zijn als beide partijen op een eervolle manier uit elkaar gaan zodat Herman zijn academisch onderzoek kan voortzetten.’’

Collega-hoogleraar: ‘ontslag is onrechtvaardig en inhumaan’

Hij krijgt naar eigen zeggen veel bijval van collega’s. ,,Velen denken er net zo over, maar ze vrezen dat ze er stevig op worden aangesproken indien ze dit kenbaar maken.’’ Twee petities van zowel collega’s als studenten en alumni leverden bijna 350 reacties op.

Het College van Bestuur ontsloeg de gerenommeerde hoogleraar van de Faculteit der Letteren in mei dit jaar, omdat hij zonder toestemming van de universiteit een stichting oprichtte waardoor deze 1,2 miljoen euro mis zou zijn gelopen. Herman ontkent niet dat hij met de oprichting van de stichting een fout maakte, maar ontkent dat dit geld niet juist is besteed.

Herman richtte in 2014 de Stichting NOHA Groningen op, genoemd naar het internationale opleidingsprogramma Network On Humanitarian Action. Deze opleiding voor humanitaire dienstverlening bij rampen wordt ook op andere, buitenlandse universiteiten aangeboden. Europa subsidieert deze opleiding en de stichting NOHA Brussel zorgt dat dit bij de deelnemende universiteiten terechtkomt.

Oud-hoogleraar wilde bureaucratie van RUG omzeilen

Herman wilde met zijn stichting de in zijn ogen hinderlijke bureaucratie van de RUG omzeilen en voorkomen dat het geld door de faculteit voor het oplossen van de eigen tekorten zou worden gebruikt. Tot de oprichting van de stichting ging een deel van de financiering van extra activiteiten van studenten via de RUG die deze vervolgens op aangeven van Herman liet besteden. Nu fungeerde zijn stichting als tussenstation.

De universiteit deed aangifte van subsidiefraude en valsheid in geschrifte. Er lopen nu twee gerechtelijke procedures tegen Herman: zijn ontslag en de schadeclaim. Er wordt ruim 3 miljoen euro van hem geëist. Advocaat Theo de Jong staat de hoogleraar bij dat laatste bij.

De universiteit legt voor 1,2 miljoen euro beslag op het banktegoed van de stichting. Dit is geld dat volgens de RUG niet bij de universiteit is terechtgekomen. De stichting NOHA Brussel legde volgens De Jong voor hetzelfde bedrag beslag op de persoonlijke bankrekeningen van de hoogleraar. ,,Maar dit kan natuurlijk niet: het is niet mogelijk om hetzelfde bedrag aan schade twee keer te verhalen. Bovendien heeft hij aantoonbaar geen euro in eigen zak gestoken. Alles is naar de opleiding gegaan.’’

Claim van 3 miljoen euro dreigt

Maar de stichting NOHA-Brussel eist ook nog eens zes ton aan subsidie die zij zou zijn misgelopen en bovendien wil de RUG op Herman ook de kosten voor het onderzoeksrapport van Ernst & Young – 150.000 euro – verhalen.

Advocaat Ageeth Kootstra helpt Herman bij het aanvechten van zijn ontslag. ,,De RUG beweert dat hij door de oprichting van de stichting gelden aan het toezicht zou hebben onttrokken, omdat hij de stichting formeel niet heeft gemeld. Maar mensen binnen de universiteit wisten er wel van.’’

Herman geniet op het moment weinig inkomsten. ,,De universiteit heeft aanvankelijk geprobeerd te voorkomen dat hij een uitkering uit de ziektewet kreeg. Niet bepaald chique.’’

De uitspraak van het hoger beroep is in december.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu