College Midden-Groningen gaat een brug te ver in het Smurfendorp en belet gemeenteraadsdiscussie

Burgemeester en wethouders van Midden-Groningen spreken voor hun beurt. Dat zeggen de drie partijen die een initiatiefvoorstel hebben ingediend waarmee de bewoners van het Smurfendorp geholpen moeten worden.

Burgemeester en wethouders van Midden-Groningen wijzen op voorhand een initiatiefvoorstel af om permanente bewoning op De Leine in Meerwijck toe te staan.

Burgemeester en wethouders van Midden-Groningen wijzen op voorhand een initiatiefvoorstel af om permanente bewoning op De Leine in Meerwijck toe te staan. foto dvhn

Het college wijst dat voorstel op voorhand af, zonder de discussie in de gemeenteraad af te wachten. ,,De raad een zienswijze meegeven is oké, maar op voorhand een afwijzend oordeel geven is een brug te ver’’, zegt Markus Ploeger, fractievoorzitter van Gemeentebelangen.

Wie geen persoonlijke gedoogbeschikking heeft moet weg

Gemeentebelangen Midden-Groningen, VVD en GroenLinks komen in een initiatiefvoorstel de bewoners van recreatiepark De Leine (‘Smurfendorp'') in Meerwijck tegemoet. De inzet van burgemeester en wethouders is dat wie geen persoonlijke gedoogbeschikking heeft, daar voor 1 juni 2021 vertrokken moet zijn, maar over de uitvoering hult het college zich tot op heden in stilzwijgen.

De drie willen 32 huishoudens (op een totaal van 85 adressen) op het park aan het Zuidlaardermeer tegemoetkomen door de woningen een dubbelbestemming te geven. Dat maakt het, staat in het initiatiefvoorstel te lezen, mogelijk om recreatie en bewoning te combineren, wordt tegemoetgekomen aan eerdere beloften, voorkomt verpaupering en zit bedrijvigheid niet in de weg.

Inwoners blijven voor de gemeente behouden

Door De Leine op deze manier tegemoet te komen, blijven inwoners voor de gemeente behouden. Profiteren de gemeentekas en de nabijgelegen Walstraschool, wordt een heksenjacht op illegale bewoning voorkomen en worden handhavingskosten bespaard.

Opmerkelijk is dat naast oppositiepartijen Gemeentebelangen (vijf zetels) en GroenLinks (drie zetels), ook coalitiepartij VVD (vier zetels) het initiatiefvoorstel mede heeft ingediend. De drie hebben gezamenlijk 12 van de 33 zetels in de gemeenteraad van Midden-Groningen.

Vier dagen nadat het initiatiefvoorstel op de burelen van het college van B en W belandde, werd bij de raadsleden een brief besteld. Daarin wijst het college het initiatief van de hand.

‘Wij adviseren u het voorstel niet aan te nemen’

B en W schrijven 'grote bezwaren' tegen het voorstel te hebben. Dat wordt zelfs onuitvoerbaar genoemd doordat het strijdig is met provinciaal beleid en precedentwerking naar andere recreatieparken binnen de gemeente. ,,Wij adviseren u het voorstel niet aan te nemen.’’

,,Daarmee spreekt het college voor zijn beurt’’, zegt Ploeger. ,,Door voorafgaand aan de discussie in de gemeenteraad ons voorstel op voorhand naar de prullenbak te verwijzen, gaat het college de discussie uit de weg. Wat het college hóórt te doen, is de discussie in de raad afwachten. Een zienswijze meegeven is oké, er een oordeel over geven en die in een brief aan de raad kenbaar maken, is echt een brug te ver.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu