Column Freek: We hebben gelijk, zien of we het krijgen

Freek de Jonge is deze week op tournee door Groningen om aandacht te vragen voor de aardbevingsproblematiek. Elke dag schrijft hij er een column over.

Omdat in Argentinië een schrikbewind heerste, probeerden Bram Vermeulen en ik in 1978 te voorkomen dat het Nederlands elftal daar aan het WK-voetbal zou deelnemen. Onbevangen en vol vuur. We hadden gelijk, maar kregen het niet.

Het in Groningen gewonnen aardgas heeft Nederland welvaart gebracht en gewenning aan comfort. Dat er intussen schade werd aangericht aan lucht en bodem wilden we liever niet horen.

Profiteurs

De Groningers konden er niet omheen. De aarde schudde, de bodem zakte. Klokkenluiders trokken aan de bel, actievoerders stonden hun mannetje. Keer op keer vlamde het strovuurtje van de betrokkenheid in de rest van het land op. Maar als profiteurs van het aardgas wenden we ons af van de consequenties van onze verslaving. Namen genoegen met hoe de politiek de schade en het verdriet probeerde te sussen en blussen.

In september vorig jaar bezocht ik op uitnodiging de pastorie van Godlinze. Een van de aanwezigen zei: ‘We zitten gevangen in een onveilige gevangenis’. Dat raakte me en ik begreep dat er sprake was een van een nationaal schandaal. Ik kon niet langer wegkijken.

Onbevangen

Als luisteraar, spreker, bemiddelaar, verbinder en actievoerder bied ik de komende week mijn diensten aan. Minder onbevangen dan toen, maar wel vol vuur.

Groningers, we hebben gelijk, zien of we het kunnen krijgen!

Nieuws

Meest gelezen

menu