Column Freek de Jonge: ’t Duizelt me, het ruikt naar gebakken lucht

Cabaretier Freek de Jonge is deze week op tournee door Groningen om aandacht te vragen voor de aardbevingsproblematiek. Elke dag schrijft hij een column over zijn actie.

Het eerste wat de heer Alders ( Nationaal Coördinator Groningen ) mij zal vragen, bij onze ontmoeting vanmiddag, is: ‘Dus u denkt in vijf dagen te kunnen oplossen waar ik nu al ruim anderhalf jaar met 250 ambtenaren – maar dat kunnen er intussen best 261 zijn – mee bezig ben.’

Omdat ik daar om moet lachen, grijpt de heer Alders zijn kans en begint aan een van zijn gevreesde monologen. Ik was gewaarschuwd en probeer mij te concentreren. Ik mis daardoor zijn taakomschrijving van de Arbiter Aardbevingsschade , de nieuwste loot aan de beschermingburgerbevolkingsboom die naast het Gasgebouw uit de grond is geschoten. Juist over deze variatie op de Rijdende Rechter had ik een kritische vraag.

‘Een kopje thee?’ oppert de heer Alders.

Jeetje, waar ben ik? Nee, ik heb liever iets sterkers, maar toe maar. Hij vraagt het zo onweerstaanbaar vriendelijk. Wie kan deze man iets weigeren?

De Onafhankelijke Raadsman komt aan bod. Uit de taakomschrijving begrijp ik dat het woord onafhankelijk het zwaar te verduren krijgt.

Technische Commissie Bodembeweging ’ hoor ik, maar voor ik me realiseer wat daar mee bedoeld wordt, heeft de heer Alders het alweer over de Commissie Bijzondere Situaties die inspringt waar Stut en Steun het even niet meer weet. Het duizelt me, het ruikt naar gebakken lucht.

Tot mij spreekt Kapitein Blussen en Sussen. Taakomschrijving: Mensen aan het lijntje met een kluitje in het riet een doekje voor het bloeden laten zoeken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Freek de Jonge
menu