Column Freek de Jonge: Het simpele gelijk van John Lanting

Cabaretier Freek de Jonge is deze week op tournee door Groningen om aandacht te vragen voor de aardbevingsproblematiek. Elke dag schrijft hij een column over zijn actie.

Na afloop van de bijeenkomst in Loppersum praat ik wat na met Ger Warink. Ooit een van de eersten die van een aardbeving repte. We verwonderen ons over de geringe mate van actiebereidheid. Veel van de activisten van het eerste uur zijn murw.

Uit een onderzoekje van RTV Noord kwam naar voren dat slechts de helft van de Groningers iets heeft met de bevingsproblematiek. De andere helft heeft kennelijk geen last van het gepomp.

Als de onverschilligen in deze provincie er niet van doordrongen zijn dat de gaswinning tot de laatste (winstgevende) kubieke millimeter door zal gaan en zij misschien morgen aan de beurt zijn, wat valt qua solidariteit dan te verwachten van de rest van Nederland?

Klokkenluider John Lanting wordt tot gekmakend toe op de hielen gezeten door justitie en is ook in de publieke opinie een raddraaier die alleen maar last veroorzaakt.

Maar zijn simpele gelijk staat tegenover de totale krankzinnigheid van het Centrum voor Veilig Wonen waar men van mening is dat 60 procent van de schademeldingen de C-status verdiend. Dus niet aardbeving gerelateerd is.

Felice, een 10-jarige inwoonster van Loppersum, schreef mij in een brief:

Ik vind het wel leuk de nieuwe Albert Heijn, maar nu staat de oude te koop want niemand wil die hebben en nu gaat onze winkelstraat failliet want de ingang is aan de andere kant en nu komt niemand meer in de Hoofdstraat.

In wat voor wereld leven wij?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Freek de Jonge
menu