Column Kool & Veenstra: Blue zone

Column Kool & Veenstra: Blue zone

De wekelijkse column van Jan Veenstra en Marga Kool is zaterdag per ongeluk niet verschenen in de bijlage WKND. Hier is de column alsnog te lezen.

De wekelijkse column van Jan Veenstra en Marga Kool is zaterdag per ongeluk niet verschenen in de bijlage WKND. Hier is de column alsnog te lezen.

JAN VEENSTRA

Kool maakt er werk van. Afgelopen oudejaarsavond om twaalf uur ging ze met pensioen en meteen had ze al twee goede voornemens. Het eerste is een nieuwe roman schrijven. En dus heeft ze de geavanceerde computer, waarop ik tot dusver maar liefst vijf boeken en drie toneelstukken heb geschreven, binnen een week via het tussenstapje van ‘onze laptop' weten om te dopen in ‘mijn laptop'.

Zoiets kan natuurlijk niet onbeantwoord blijven en daarom zit ik de laatste dagen treiterig lang te googelen op die computer. Als man moet je wel je territorium afplassen!

Haar tweede voornemen – zo interpreteer ik het althans – is het realiseren van een Blue Zone in ons dorp. Dat heeft ze uit een artikel over Healthy Ageing dat op oudejaarsdag in het Dagblad stond. De Blue Zone wordt gevormd door die gebieden op aarde waar mensen gemiddeld tien keer vaker 100 jaar worden dan elders. Mijn vrouw houdt mij nu regelmatig de geheimen van de Blue Zone voor. Zo moet je op een natuurlijke manier bewegen, een doel in je leven hebben, vaak ontspannen, minder en vooral plantaardiger eten, matig drinken en uw naasten liefhebben. Er stond ook nog iets in over geloof en afstamming, maar daarover hoor je Kool niet. Heeft ze kennelijk minder fiducie in.

,,Samen honderd worden lijkt me zo prachtig'', glundert ze. ,,Weet je wel hoeveel boeken we dan nog kunnen schrijven?''

,,Om en om? Of kopen we er een goede laptop bij'', vraag ik zo effen mogelijk.

 

MARGA KOOL

Veenstra kijkt gekweld op als ik blijmoedig roep dat het eerst tijd wordt het feestdagenvet weg te werken.

,,Je had ze veel te lekker gemaakt'', bromt hij op verwijtende toon. ,,Hoe zal een man zulke appelflappen weerstaan? En dan ook nog zoveel!''

We hebben er inderdaad vijf dagen van gegeten. En ja, ze waren appetijtelijk. Kwestie van geluk, trouwens. Beslist geen geraffineerde poging de zondeval uit te lokken.

,,Kom, wandelen'', stel ik voor. ,,Het bos is lange tijd niet zo mooi geweest. Met al die beijzelde takken.''

,,Eén kilootje maar'', mompelt mijn man als we behoedzaam over het bevroren bospad schuifelen. ,,De schade is te overzien. Toch?''

Het is stil om ons heen. Alsof de bomen zich inhouden om de glazen pracht aan hun takken niet te vernielen. ,,Kijk nou'', zeg ik zacht. ,,Diep ademhalen, is vast ook heel goed voor Healthy Ageing.''

,,Healthy Ageing'', smaalt Veenstra. ,,Waarom niet gewoon gezond oud worden? Denken ze nou echt dat ze de pensionado's van Noord-Nederland over de streep trekken met Engelse termen? En met consumer health products?''

,,Och'', zeg ik. ,,Ze willen oud worden gewoon meer sexy maken.'' Dan glijd ik uit en grijp hem vast. Geen houden aan. Veenstra verliest ook zijn evenwicht. Klapwiekend gaan wij onderuit. Ik op de grond. Hij half over mijn buik. ,,Gaat het?'', vraag ik geschrokken.

,,Sexy hoor'', grijnst hij. ,,Your lap is top, honey.''

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu