Commerciële sneltester uit Groningen: 'Nu de overheid hier een sneltestlocatie opent, stop ik er zo snel mogelijk mee'

Een medewerker toont een sneltest in een coronateststraat. Foto: Piroschka van de Wouw

De komst van een door de overheid georganiseerde snelteststraat moet de trend van oppoppende commerciële teststraten tegengaan. Jeroen Bakker, locatiemanager van CoronasneltestGroningen.nl in Groningen, zit er niet mee in zijn maag: ,,Ik stop er zo snel mogelijk mee, zodra ik overbodig ben.’’

Bakker runt een commerciële testlocatie aan de Stettinweg 22. Hij maakt gebruik van de antigeen-test, die binnen 15 minuten aangeeft of iemand op dat moment corona heeft. De test heeft een grote gevoeligheid en spoort het virus alleen op als het in een vergevorderd stadium zit, maar is betrouwbaar voor wie op dit moment kampt met klachten en snel uitsluitsel wil.

Woensdagochtend maakte minister Hugo de Jonge bekend dat de overheid door het hele land 25 sneltestlocaties gaat openen. Ook Groningen krijgt zo’n locatie. Het betekent mogelijk een snel einde van de commerciële testlocaties.

‘Het liefst sluit ik zo snel mogelijk de deur’

Volgens Bakker is het een verstandig besluit: ,,Er zijn een hoop bedrijfjes die geen gevalideerde tests gebruiken en niet aan een huisarts gekoppeld zijn. Dat zijn wij wel. We geven onze positieve gevallen ook netjes door aan de GGD, dat zijn we verplicht.’’ Balen van de aankondiging doet hij niet: ,,Het liefst sluit ik zo snel mogelijk de deur, wanneer het niet meer nodig is.’’

Helemaal uitsluiten dat hij open blijft wil hij niet. Zijn locatie test ook mensen zonder klachten, zodat zij bij een negatief resultaat een gezondheidscertificaat krijgen waarmee gedurende 48 uur gereisd kan worden naar het buitenland. Overigens is het afhankelijk van het land, en soms zelfs regio of een negatieve sneltest voldoende is. Veel landen vragen om een negatieve PCR-test, die het virus al in een vroegtijdig stadium opspoort.

Nieuws

Meest gelezen

menu