Commissaris van de Koning: 'Deze beving maakt in één klap duidelijk dat Groningen nog niet veilig is'

Commissaris van de Koning René Paas. ,,Het was ons bekend dat er nog zo’n grote klap kon komen.''

Draai de gaskraan zo snel als mogelijk dicht. Dat zegt commissaris van de Koning René Paas in een reactie op de aardbeving met een kracht van 3.4, die woensdagmorgen plaatsvond bij Westerwijtwerd. ,,Deze beving maakt in één klap duidelijk dat Groningen nog niet veilig is.’’

,,Een aardbeving komt altijd als een verrassing, maar het was ons bekend dat er nog zo’n grote klap kon komen”, zegt de commissaris, die zelf in de stad Groningen was, maar de aardschok niet heeft gevoeld. ,,Dit vergroot voor de inwoners van Groningen wel het gevoel van onveiligheid. Het zal ook leiden tot meer verontwaardiging over het achterblijven van het tempo in het afbouwen van de gaswinning, het oplossen van schade en de versterking van huizen.”

Noodzaak

Volgens Paas laat de beving de noodzaak zien dat de gaswinning zo snel als mogelijk moet worden afgebouwd. ,,Meer gas terug is altijd beter”, zegt Paas. Ook wil de commissaris dat de nieuwe schades snel en ruimhartig worden afgehandeld. ,,We zagen bij het schadeloket van de overheid een voorzichtig positieve ontwikkeling dat na jaren voor het eerst meer schades werden afgehandeld dan dat er meldingen bij kwamen. Dat patroon kan nu worden omgekeerd en dat moeten we voorkomen.”

Ook de versterkingsoperatie moet volgens Paas meer snelheid krijgen. ,,Het is duwen en trekken om meer capaciteit te krijgen voor het opnemen van versterkingsadviezen. Ik wil gewoon dat er nog dit jaar feitelijk wordt versterkt. De Groningers willen resultaten zien. Ze willen een gevoel van veiligheid.” Het vlot trekken van de versterking is een belangrijk bespreekpunt tussen het Rijk en de lokale en regionale overheden in Groningen. ,,We zaten en zitten erbovenop”, zegt Paas. ,,We bereiken wel akkoorden, maar voor de mensen in het gebied is er nog weinig veranderd.”

‘Gamechanger’

Paas weet niet of de nieuwe beving een 'gamechanger' zal zijn in de discussie rond de gaswinning en de versterking. ,,Na de zware beving van 3.4 in Zeerijp vorig jaar, zag je dat er ineens heel snel een schadeprotocol lag. Dat was juridisch proza. We hebben op 5 juni een volgend bestuurlijk overleg gepland, maar de Groningers mogen er zeker van zijn dat er de komende dagen intensief overleg zal zijn en het vergroten van de capaciteit in de versterkingsopgave is daarin een belangrijk punt. Ik ga vandaag ook zeker met meerdere ministers contact hebben over deze klap.”

Gedeputeerde Eelco Eikenaar: 'Geen tijd meer voor excuses of medeleven'

De Groninger gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) hoopt dat de nieuwe aardbeving Nederland opnieuw duidelijk maakt dat er snel meer moet gebeuren aan de schadeafhandeling en het stoppen met de gaswinning. ,,Het is geen tijd meer voor excuses of medeleven, maar het is tijd voor daden.’’

Volgens Eikenaar bewijst de beving dat Groningen terecht naar de Raad van State is gestapt in een poging de snellere afname van de gaswinning af te dwingen. ,,We zullen ook met extra kracht ons pleidooi richting Den Haag voortzetten om zo gauw mogelijk op een normale manier de versterkeing op te pakken, zoals volgende week in het gesprek met minister Ollongren.’’, aldus Eikenaar.

Deze continu herhalende ellende moet stoppen

Hij sliep vannacht zelf door de aardbeving heen. ,,Maar eenmaal wakker, kwam die snel en hard binnen door alle berichten. Je weet dat het kan gebeuren en ik had al een onderbuikgevoel vanwege de vele kleine bevingen van de afgelopen tijd. Maar je schrikt toch heel erg omdat je weet wat dit voor mensen betekent. Veel mensen voelen zich onveilig en worden geconfronteerd met nieuwe schades, grotere schades en de wetenschap dat ze weer in de mallemalen terecht komen, terwijl ze al murw geslagen waren. Dit kunnen ze er niet bij hebben. Het is gewoon triest. Het toont extra de noodzaak aan deze continu herhalende ellende stopt.’’

Nieuws

menu