Complex CAS gemoderniseerd

Het CAS in Winschoten. Foto Google Maps

Het kantoorgebouw van de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) in Winschoten wordt voor miljoenen euro's opgeknapt. Het personeel gaat een jaar in units werken.

Het kantoorgebouw van de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) in Winschoten wordt voor miljoenen euro's opgeknapt. Het personeel gaat een jaar in units werken.

Uit het feit dat de rijksoverheid het totale gebouw gaat strippen, kan worden geconcludeerd dat de CAS de komende jaren in Winschoten blijft.

Voorbereidingen
Het is de bedoeling dat er achter het kantoor 102 units worden geplaatst. Projectleider Olaf Bade verwacht dat de ruim honderd medewerkers vanaf midden zomer de overstap naar hun tijdelijke onderkomen maken.

Deze week is een begin gemaakt met de voorbereidende werkzaamheden. Daarbij is tijdens heiwerkzaamheden een leiding geraakt. ,,Die stond niet op de kaart. Zowel provincie als gemeente weet niet wat er in de grond ligt.” Volgens Bade heeft er ooit een fabriek gestaan.

Eisen
Het kantoorgebouw is begin jaren tachtig van de vorige eeuw gebouwd en voldoet niet meer aan de eisen die tegenwoordig aan dergelijke gebouwen gesteld worden. ,,We gaan veel energiemaatregelen nemen. Er komt nieuw glas in het gebouw en we gaan het pand beter isoleren. In het gebouw komt een nieuw trappenhuis en ook het atrium wordt opgeknapt. Verder krijgt het gebouw van binnen een nieuwe verflaag.” Aan de buitenkant verandert niets. ,,Op nadrukkelijk verzoek van de architect. Die heeft aangegeven dat de witte steen en de blauwe kleur in tact moeten blijven. Wij wilden een fris kleurtje aanbrengen, maar dat mag dus niet.”

Als de werkzaamheden achter de rug zijn, moet het kantoorgebouw het energielabel A hebben. Nu heeft het nog energielabel E.

Archief
De medewerkers van de CAS verwerken jaarlijks gemiddeld 10 kilometer archief voor diverse ministeries. In het magazijn is ruimte voor ruim 300 kilometer archief. ,,Al die archiefstukken moeten uit het gebouw”, zegt Bade. ,,Want door de werkzaamheden komt er veel stof vrij. Ook wordt het allemaal lawaaierig, waardoor het personeel niet rustig kan werken in het kantoor. Vandaar dat we voor een totale verhuizing hebben gekozen. Dat is vrij uniek, want meestal doen we dit soort klussen in fases.”

De CAS werd in 1981 opgericht, mede om extra werkgelegenheid in Oost-Groningen te creëren. Sinds die periode hebben de medewerkers archiefstukken van spraakmakende zaken in Nederland gedocumenteerd, waaronder de papierwinkel rond de Drie van Breda en stukken uit de paspoortaffaire.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu