Componist Arend Gerds gaat het lijflied van de gemeente Eemsdelta schrijven: 'Ik sluit me niet op in een kamertje vol instrumenten'

Hoe klinkt de nieuwe gemeente Eemsdelta? Op die vraag moet componist Arend Gerds (33) uit Grootegast antwoord geven. Aan hem de taak om een muziekstuk te maken van ingezonden geluiden uit de gemeente.

Arend Gerds.

Arend Gerds. Foto: Eigen foto

Wat voor geluiden kunnen mensen insturen?

„Van alles. Ze kunnen hun omgeving omschrijven of een geluidsopname maken of een geluid noemen wat ze typisch bij de gemeente vinden passen. Ik krijg al die inzendingen binnen en dan laat ik me er door inspireren. Inwoners kunnen tot 1 maart iets insturen en we hebben op dit moment al zo’n dertig inzendingen binnen.”

Stel, iemand stuurt het gezoem van een windmolen in. Laat je dat dan één-op-één terugkomen in het stuk?

„Dat kan. Maar het hoeft niet. Zo noemde iemand de carillonklokken als typisch geluid. Dat kan ik heel concreet terug laten komen in de muziek. Iemand anders had het over de zee. Dat is heel abstract. Misschien kan ik de melodieën laten bewegen in een golf. Het is niet zo dat ik alle inzendingen erin verwerk.”

Je hebt straks verschillende inzendingen. Wat ga je dan doen?

„Ik maak eerst met twee collega’s een selectie. Dan ga ik een plan maken, de klanken een plekje geven en de muziek schrijven. Ik sluit me niet een week op in een kamertje met allemaal instrumenten. Maar ik bedenk wel hoe ik wil dat het klinkt. Dat schrijf ik uit.”

Wie gaat het spelen?

„Ik maak de compositie voor de harmonie-, fanfare- en brassbandverenigingen in de gemeente. Leden van muziekverenigingen in de gemeente kunnen zich aanmelden voor een projectensemble, dat in het laatste weekend van oktober een masterclass krijgt van muzikanten van het Noord Nederlands Orkest. Dat weekend wordt afgesloten met een uitvoering van het stuk.”

Wat hoop je te maken? Een lijflied van Eemsdelta? Een soort volkslied?

„Oeh, dat vind ik heel lastig. Een muziekstuk dat de mensen herkennen en dat de inwoners ook echt met hun omgeving associëren. Dat zou mooi zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu