Concertkaartjesfraudeur Patrick W. uit Stadskanaal verdacht van witwassen van ruim een ton

Concertkaartjesfraudeur Patrick W. uit Stadskanaal verdacht van witwassen van ruim een ton Foto: Archief ANP

Concertkaartjesfraudeur Patrick W. (31) uit Stadskanaal wordt beschuldigd van het witwassen van 116.077 euro. Sinds halverwege 2017 zou hij inkomsten hebben verborgen via het bitcoin-witwassysteem Bestmixer.io. De zaak is in handen van het Functioneel Parket, het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich bezighoudt met complexe fraudezaken.

Jusitie kwam W. op het spoor dankzij een internationaal onderzoek naar belastingontduiking via het cryptomunt-witwassysteem. Daarbij werkte de fiscale opsporingsdienst in Nederland samen met die van de Verenigde Staten, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk.

Samen vonden deze vijf landen (de ‘J5’) zes computerservers in Nederland en Luxemburg waarvan Bestmixer.io gebruikmaakte. De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) wist via deze servers de adressen te achterhalen van de gebruikers en W. zou een van hen zijn.

Huisbezoek FIOD

De FIOD vermoedde dat W. het gebruikte om geld wit te wassen en inkomsten te verhullen. Op 17 februari werd aan de deur geklopt bij W., die toen ergens in de provincie Groningen verbleef. De FIOD heeft beslag gelegd op administratie en ‘veel’ gegevensdragers zoals computers, smartphones, USB-sticks en harde schijven. Ook zijn twee verdachten gehoord die hem mogelijk geholpen hebben.

W. wist eerder al landelijke bekendheid te vergaren door zijn oplichtingspraktijken. Hij verkocht onder meer goederen via knap nagemaakte websites zonder de spullen ooit te leveren. Zo verkocht hij niet bestaande kaartjes voor concerten via ‘Eurotickets.eu’, een speling op de bekende website eurotickets.nl. Verder bood hij witgoed aan via ‘Prolecto’, een speling op Prolectro. Zijn praktijken kwamen aan de orde in tv-uitzendingen van zowel ‘Undercover in Nederland’ als ‘TROS Opgelicht’.

Al drie keer veroordeeld

De rechtbank veroordeelde W. hier in 2013 voor: hij kreeg drie jaar celstraf. Rechtbankverslaggever bij deze krant Rob Zijlstra, schreef hoe dat ging. W. ging in hoger beroep en verloor in maart 2014. De straf van drie jaar bleef staan.

Het was de derde keer dat W. werd veroordeeld. in 2009 legde de rechtbank hem een gevangenisstraf op wegens diefstal. In 2010 kreeg hij dertig maanden cel (waarvan tien voorwaardelijk) voor oplichting. W. kreeg zijn dagvaarding op 11 mei in de gevangenis. Maandag zou de zaak voorbehandeld worden in een regiezitting voor de rechtbank in Dordrecht. Dat is verzet naar 23 juli.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu