Het beeld van Groningen: Van trekpaard naar showpaard

Een tegenlichtopname uit 1973 toont een uitstervend beeld met zijn concurrent. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: van trekpaard naar showpaard.


Langs het Damsterdiep staan twee mannen met elkaar te praten. De een bestuurt het tweespan paarden, de ander een tractor. Oud en nieuw staan naast elkaar. Het tweespan zien we bijna nooit meer, de tractor nog elke dag. Op een tegenlichtopname wordt in 1973 een uitstervend beeld met zijn concurrent vastgelegd.

Al in de negentiende eeuw worden er tractoren ontwikkeld, maar het duurt tot ver in de twintigste eeuw voordat ook de kleinere boer gebruik kan maken van het voertuig. Met de trekkracht, de onvermoeibare motor en de vele toepassingen, wint de tractor aan populariteit. De traditionele trekdieren hebben het nakijken.

Toch zijn er ook in 1973 veel liefhebbers van het trekpaard. Hoewel de kranten vol staan met advertenties waarin trekpaarden te koop worden aangeboden, verschijnen ook zo nu en dan artikelen waarin voor behoud wordt gepleit. Even wordt zelfs gevreesd voor het uitsterven van het trekpaard. Dat is tot nog toe voorkomen. De arbeidsomstandigheden van de paarden zijn vaak wel flink veranderd: van trekpaard naar showpaard.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl