Conflict in Meerstad over regeling aardbevingsbestendig bouwen staat op scherp; kopers stappen naar de rechter

Een conflict over een subsidie voor het aardbevingsbestendig maken van woningen in Meerstad lijkt steeds meer uit de hand te lopen.

De oplevering van woningen aan de Vossenburglaan in Meerstad is uitgesteld omdat bouwer Plegt-Vos een vergoeding van de kopers wil hebben voor aardbevingsbestendig bouwen.

De oplevering van woningen aan de Vossenburglaan in Meerstad is uitgesteld omdat bouwer Plegt-Vos een vergoeding van de kopers wil hebben voor aardbevingsbestendig bouwen. Eigen foto

Bouwbedrijf Plegt-Vos wil een bedrag van ongeveer 6 ton op de rekening hebben voor maatregelen die getroffen zouden zijn om dertig woningen aan de Vossenburglaan in Plan Ter Sluis bevingsbestendig te maken.

Bewijs voor bevingsproof maken woningen nodig

Dat geld is afkomstig van de NAM. Normaal gesproken gaat het in een soort bouwdepot en wordt het pas verstrekt als Plegt-Vos tegenover de NAM bewijst dat de maatregelen zijn uitgevoerd en de kopers daarvoor tekenen. De notaris wikkelt de zaak vervolgens af. Dit alles is tot dusver niet het geval.

Vorige week verklaarde Ronald Kielman, een van de kopers, dat hij zich onder druk gezet voelt door Plegt-Vos. En dat terwijl er aanvankelijk weinig aan de hand leek. Dertig kopers ondertekenden een koopcontract waarin hen voor het afgesproken bedrag een bevingsbestendige woning aan de Vossenburglaan in het vooruitzicht werd gesteld. Over een depot waarin de NAM een subsidiebedrag stopt, werd met geen woord gerept.

,,Nu moeten we een aanvulling op ons koopcontract tekenen, zodat het bouwbedrijf de subsidie van de NAM kan krijgen. Zolang Plegt-Vos ons geen foto’s of een open calculatie laat zien waaruit blijkt dat onze woning bevingsbestendig is gemaakt, werken wij daar niet aan mee. Hoe weten we zeker dat de maatregelen zijn uitgevoerd? Niemand die ons dat kan bevestigen.’’

‘Na een paar minuten stonden we weer buiten’

Kielman betaalt 325.000 euro voor zijn huis en sluit niet uit dat dit inclusief de kosten voor versteviging is. Onlangs bracht hij een bezoek aan het kantoor van Plegt-Vos in Assen. ,,Ik vroeg om bewijzen voor het bevingsbestendig maken van woning, maar die wilden ze niet geven. Na een paar minuten stonden we weer buiten. Wij stappen naar de rechter.’’

Plegt-Vos bevestigt dat woningen van kopers die niet meewerken aan de subsidieoverdracht later worden opgeleverd. Kielman: ,,Er zijn kopers die de notaris hebben laten weten dat ze zich onder druk gezet voelen door Plegt-Vos. Ze tekenen toch omdat ze anders in problemen komen. Ze hebben hun huidige woning al opgezegd of verkocht en willen niet op straat komen te staan.’’

Notaris kijkt naar gang van zaken

De notaris van Plas en Bossinade heeft Kielman laten weten geen medewerking te verlenen als kopers zich onder druk gezet voelen. Ook als mensen die verklaring intrekken om de woning te kunnen betrekken, is dat reden voor de notaris om de gang van zaken onder de loep te nemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu